Țara din UE în care ortodocșii și catolicii prăznuiesc de mai bine de 40 de ani Învierea Domnului împreună
foto: arhiva

Există, datorită unui mesaj postat de Prof. Adrian Papahagi o întreaga discuție despre data Paștilor.

Țara din UE în care ortodocșii și catolicii prăznuiesc de mai bine de 40 de ani Învierea Domnului împreună

Mesajul și intenția profesorului clujean e de lăudat. Însă aș face câteva lămuriri utile:

  1. Adunarea Națională Bisericească nu are niciun rol în problemele de cult și dogmă. Așadar propunerea trebuie adresată doar Sfântului Sinod.
  2. Totodată trebuie ținut cont, și aici e o chestiune sine qua non, că nu se poate ca doar BOR să prăznuiescă dată Paștilor cu lumea Catolică. Chestiunea datei Paștilor e în primă fază o problema panorodoxă ce ar trebui discutată cu toate Bisericile autocefale. Nu se poate ca doar BOR să ia o hotărâre de prăznuire a datei Paștilor, în mod singular în Ortodoxie. Adică să schimbe data Învierii Domnului după calendarul îndreptat, s-ar realiza o ruptură care ar crea diferite tensiuni și o anumită izolare a Patriarhiei Române.
  3.  Există totuși o problema ortodoxă în privința calendarului. Ar trebui rezolvată în primă fază ca lumea ortodoxă să folosească același calendar. Atunci când se va rezolva problema calendarului în Ortodoxie am putea vorbi și de ridicarea problemei ecumenice a prăznuirii în aceasi dată a Învierii Domnului. Astăzi de pildă sărbătoarea Crăciunului sau celelalte sărbători și praznice se sărbătoresc diferit în România față de Muntele Athos și țările slave.
  1. Discuțiile pe probleme teologice în mediul de specialitate din țara noastră sunt destul de puține. De această dată bulgărele de zapadă s-a rostogolit rapid! Teologi, intelectuali și ierarhi au afirmat diferite teologumene cu privire la data prăznuirii Învierii Domnului. Din păcate, și acest fapt se cunoaște mai puțin în mediul ortodox din România și cred că are la bază un deficit în planul de dialog și ecumenicitate, este faptul că există în Europa o țară, profund ortodoxă, în care Învierea Domnului se sărbătorește de mai bine de 40 de ani după calendarul neîndreptat de Biserica Catolică locală, și iată că se poate – Grecia. Sfântul Scaun a dat o dispensă specială (permisiune) în care catolicii din Grecia prăznuiesc Învierea Domnului după calendarul ortodox! Acest lucru a avut la bază diferite motivații speciale: căsătoriile mixte, sărbătorile legale și naționale, etc.

Așadar se poate!

Așadar se poate de mai bine de 40 de ani ca credincioșii catolici să prăznuiască Învierea Domnului după calendarul ortodox.

Și aici începe o altă polemică: dacă acest fapt deja se întâmplă, adică există deja un precedent, data Paștilor ar trebui prăznuită pe calendarul neîndreptat sau pe calendarul îndreptat?!

Paștele ortodox ar putea fi sărbătorit cu cel catolic – Decizia trebuie aprobată de BOR

 

 

Ultima oră

Comentariul meu