O nouă lege a Educației urmează să fie votată în Parlament. Elevii „problemă” ar putea fi exmatriculați, iar reîntoarcerea acestora în clase s-ar putea face doar după ce o comisie decide că elevul şi-a îndreptat comportamentul.
Niciun copil din clasele primare nu poate fi exmatriculat, suspendat sau mutat disciplinar, dar modificarea aprobată vinerii în comisia de învăţământ prevede că elevii din clasele V-XII pot fi exmatriculaţi, însă doar pentru fapte foarte grave. Un astfel de exemplu poate fi liceanul de la Colegiul Ion Creangă care şi-a atacat profesoara cu un cuţit, relatează Adevărul.
Elevii exmatriculaţi se vor putea întoarce la şcoală, în aceeaşi unitate de învăţământ, doar în urma unor programe prin care să înveţe cum să-şi corecteze comportamentul.
„Sigur cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit Observator News.
„În funcţie de evaluarea profesioniştilor se poate determina dacă reintegrare se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare, de reevaluare”, a mai adăugat ea.
„Ar putea fi şi o măsură bună dacă este suplimentată. Trebuie să vii cu suport psihologic, măsuri alternative care să îl ajute să treacă peste momentul respectiv”, a declarat Eugen Ilea, care face parte din Federația Părinților.
Pentru cei de la catedră propunerea este binevenită, dar elevii sunt nemulţumiţi.
„Amendamentul votat astăzi este unul neconstiuţional. Încalcă mai multe drepturi din Constituţia României cum ar fi dreptul la educaţie”, a declarat președintele Asociației Elevilor Constanța.
Printre amendamentele depuse de parlamentari se numără și sancțiuni noi precum suspendarea temporară, telefoanele interzise în perioada cursurilor.
Astfel, amendamentele prevăd posibilitatea emiterii preavizului de exmatriculare și a exmatriculării cu drept de reînscriere în anul următor pentru elevii din învățământul obligatoriu – mai puțin pentru cei din cursurile primare –, în cazul abaterilor foarte grave. Adică, atunci când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.
Sancțiunea prin suspendarea elevului se poate face pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare, potrivit modificărilor propuse.