inedit în românia - atenționare roalert pentru concentrația ridicată de alergeni din aer
Sursa foto: M Hospital

Un proiect are în vedere un sistem de monitorizare în timp real a calității aerului pe o rază de 30 de kilometri în jurul unuia dintre cele mai mari orașe din România. Prin intermediul RoAlert populația va fi avertizată atunci când cantitatea de alergeni din aer este foarte ridicat într-o anumită zonă.

inedit în românia - atenționare roalert pentru concentrația ridicată de alergeni din aer

Bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Prevalența crescută a acestor afecțiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare și industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare, potrivit Adevărul.

Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică și alte afecțiuni atopice.

Pentru combaterea acestor afecțiuni, Consiliul Județean  Timiș a încheiat un acord de parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și cu Spitalul Județean de Urgență în vederea realizării în comun a proiectului pilot.

Este vorba de un sistem de monitorizare în timp real a calității aerului în Timișoara și pe o rază de 30 de kilometri în jurul orașului. Mai exact, se vor monta trei senzori care vor arăta nivelul concentrației și tipul de alergeni din aer.

Pot să recunoască inclusiv semințele de la fiecare plantă

Sistemul va avea ca interfață pentru cetățean fie o aplicație pe mobil pe care fiecare va putea să o descarce, fie cetățeanul va putea consulta pagina de web unde vor fi vărsate aceste date într-un format prietenos care poate fi ușor de înțeles de către oameni.

Proiectul pe care vrem să îl facem are un impact direct în viața cetățeanului, nu doar a celor care suferă deja de alergii, cei care au simptome vizibile, dar mai ales a celor care sunt sensibili și nu știu că pot avea o astfel de afecțiune. Sistemul e simplu: e compus din 3 senzori care colectează datele legate de alergeni, tipul, care e planta care îl generează, mărimea, pot să recunoască inclusiv semințele de la fiecare plantă și așa detectează ce tip de alergen este, pe o rază de 30 km în jurul Timișoarei. Practic, vom putea să creăm un sistem de alarmare și prevenire pentru toți cetățenii situați în această rază, care să le fie util pentru a-și lua tratamentul sau a-și planifica concediile, astfel încât să fie cât mai puțin expuși la acest stimul care le creează suferință”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

De asemenea, e un sistem care va ajuta foarte mult medicii ca în intervalul în care corpul luptă prin sistemul imunitar cu acești alergeni care atacă organismul, să prescrie un tratament care să prelungească perioada în care corpul face față acestor atacuri. Dacă perioada se prelungește, omul va putea să își planifice o plecare în concediu sau să nu iasă din casă la momentele de vârf din timpul zilei la care alergenii sunt prezenți.

Parteneriat cu DSU pentru RoAlert

Se dorește și realizarea unui parteneriat cu DSU pentru introducerea datelor în sistemul RoAlert, ca populația să fie avertizată atunci când cantitatea de alergeni din aer este foarte ridicat într-o anumită zonă.

Dorim să generăm un sistem în anii următori care să detecteze și sursa acestor alergeni, astfel încât, conform Legii 62/1998, să și arătăm prefecturii și autorităților locale care pot să dea amenzi ce proprietar nu își îngrijește terenul și are ambrozie pe el sau ce instituție nu își face treaba, inclusiv CJ dacă drumurile județene sunt năpădite de astfel de buruieni”, a mai spus Nica.

Consiliul Județean Timiș va demara procedurile de achiziție publică pentru acești senzori, urmând ca în comun cu partenerii  să dezvolte această aplicație în câteva luni. Se speră ca până la sfârșitul verii, începutul toamnei – să fie disponibilă.

Finanțarea pe care CJT o pune la dispoziție e de aproximativ 800.000 de lei și urmează ca după ce e funcțional sistemul să extinins în fiecare an cu unul sau doi senzori la nivel județean.

„Acest sistem este util pentru că în orice lucru trebuie să știi dușmanul”

În județul Timiș, tendința alergiilor respiratorii este în creștere. Mai precis, dintre pacienții alergici identificați în perioada 2008 – 2018 (peste 13.000 de pacienți), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită sau astm indus de particule tip aero-alergeni.

A cunoaște ceea ce este în aer e important pentru cei alergici, pentru cei care se pun la risc de a deveni alergici, dar și pentru medici, pentru a ști să își trateze pacienții corespunzător.

Acest sistem este util pentru că în orice lucru trebuie să știi dușmanul. Dușmanul, pentru cei alergici, este alergenul din aer, în situația noastră. Acești alergeni există în mod spontan în aer, este vorba la începutul primăverii de polenul diverșilor arbori. Încet-încet va începe polenul de graminee, care în mai-iunie face la fel de mulți pacienți să sufere, iar în august-septembrie începe polenul de ambrozie despre care acum 15 ani nu se știa nimic. Peste toate acestea sunt diversele tipuri de mucegaiuri care și ele sunt extrem de impactante asupra calității vieții și pot duce la astm. Deci de la rinită alergică se merge la astm, la crize pe care nu și le poate explica pacientul. Pentru pacient este important să știe la ce se expune în momentul în care începe să crească alergenul la care se știe sensibilizat pentru că va începe să se trateze înainte de a fi foarte afectat, de asemeni, pentru cei care nu sunt alergici – să fie avizați de maximum de prezență a diverselor aero alergene, ca să se ferească pentru că există riscul ca în ani să dezvolte alergie, iar pentru noi ca medici este important să știm care alergeni este cauza simptomelor unui pacient care este în fața noastră„, a declarat Carmen Bunu Panaitescu, preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Timiș – singura zonă care știe real care este situația pacienților cu sensibilizări

În urmă cu 15 ani nu se știa despre ambrozie aproape nimic, pacienții cu simptomele acelea severe de tip rino-conjunctivită și astm erau tratați cu antibiotice, crezând că sunt cu o mare infecție, ori nu a fost adevărat.

Între 50-60% dintre alergici au sensibilizare la ambrozia sau și la ambrozia, iar pe al doilea loc este alergia la praful de casă.

Prin legea pacientului alergic sperăm să se creeze un registru național al bolilor alergice și expertiza noastră va fi pusă în slujba întregii țării. Acolo, introducându-se datele la nivel național vom putea ști care este situația la nivel național. Putem spune că suntem singura zonă care știe real care este situația pacienților cu sensibilizări. În general, statisticile la nivel global se suprapun pe ce înseamnă statisticile țărilor din vestul Europei, asta înseamnă că peste 25% din persoane au o alergie. Iar dacă vorbim de cele respiratorii, astmul este în proporție de 4,7%, asta înseamnă aproape un milion de persoane cu astm, din care 60% au astm alergic, la nivel național. Iar rinita alergică e cu mult frecventă, asta înseamnă 2-3 milioane de persoane care suferă de această afecțiune respiratorie”, a adăugat Carmen Bunu Panaitescu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică