Tot mai puțin români lasă bacșiș ospătarilor - Inflația, principala cauză

Aproximativ 90% dintre românii din marile orașe lăsau bacșiș la restaurante, în 2019. Anul acesta procentul a scăzut, ajungând la doar 50% de persoane care lasă bacșiș.

Tot mai puțin români lasă bacșiș ospătarilor - Inflația, principala cauză

Potrivit sursei citate, trei ani mai târziu, după o perioadă definită de pandemie, criză energetică și financiară, război la graniță și creștere a inflației, doar 50% dintre români mai lasă bacșiș atunci când ies în oraș, potrivit Adevărul.

Atunci când vine vorba de locația HoReCa preferată, 93% dintre români apreciază calitatea produselor, 90% apreciază calitatea servirii iar 85% apreciază diversitatea produselor.

Pe de altă parte, doar 45% dintre români sunt interesați ca restaurantul preferat să propună diverse oferte și discounturi, sau ca prețurile produselor să fie mai mici decât cele practicate de competitori.

Astfel, pentru a veni în întâmpinarea noii generații de antreprenori HoReCa, Hospitality Culture Institute lansează un nou program de accelerare dedicat ownerilor de restaurante, baruri și cafenele, intitulat F&B Business Accelerator, ce are o durată de 6 săptămâni.

Printre temele abordate în cadrul programului de accelerare se numără: Procese și proceduri în bucătărie; Procese și proceduri în HR; Achiziții și Supply chain; Atragere de forță de muncă asiatică; Ingineria meniului; Inovarea meniului; Managementul rezervărilor; Comportamente și ocazii de consum; Digitalizare; Parteneriate; Procese și proceduri de business; Francizare; Marketing și PR; Atragere de fonduri structurale și europene; M&A, Proprietate intelectuală, GDPR; Fiscalitate

Mulți din românii care reușesc să economisească bani de-a lungul anilor s-au gândit cel puțin o dată să-și deschidă o cafenea, un bar sau un restaurant. În realitate, businessurile din HoReCa vin la pachet cu o serie de provocări specifice, greu de identificat din exterior. Aici intervine rolul nostru: îi expunem pe antreprenorii aflați la început de drum la workshopuri și întâlniri de mentorat susținute de peste 60 de antreprenori și specialiști de top din HoReCa„, a declarat Robert Agarici, Project Manager F&B Business Accelerator.

În decembrie 2022, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care reglementează bacşişul, stabilind ca nivelul oferit să fie de maxim 15% din valoarea consumaţiei.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Ultima oră

Comentariul meu