Proiect pentru dezvoltarea turismului sustenabil într-un sat din Sibiu 
Sursa: riusadului.ro

La poalele munților Cindrel este implementat un proiect menit să aducă în atenție atmosfera idilic și obiceiurile din satele sibiene. Turismul sustenabil este încurajat, tinerii fiind astfel atrași să cunoască poveștile locurilor. 

Proiect pentru dezvoltarea turismului sustenabil într-un sat din Sibiu 

Prin ateliere programate în următoarea perioadă, localnicii vor învăța să pună în valoare atât meșteșugurile transmise din generație în generație, cât și arhitectura și gastronomia zonei, notează stirileprotv.ro. Iar turiștii care le vor călca pragul se vor putea bucura de o experiență demnă de povestit.

Proiectul finanțat prin PNRR își propune să dezvolte turismul sustenabil și economia locală, pentru ca sătenii, mai ales cei tineri, să rămână acasă și să păstreze frumusețea acestor locuri.

Râu Sadului este un sat liniștit, aflat la granița dintre munții Cindrel și munții Lotrului. Așezarea de poveste, care șerpuiește de-a lungul a 7 kilometri, se vede de la înălțime. Printre nori sunt locurile unde ciobanii își duc mioarele la păscut. „Când facem câte o boacănă pe acasă, aici fugeam, era refugiu. Eram copiii la 7-8 ani de zile și ne întâlneam cu vacile pe vale”, spune un localnic.

Turiștii care ajung aici sunt așezați la masă, apoi îi pot da baciului o mână de ajutor la stână. Cine e obosit se retrage însă la odihnă, în podul colibei, unde miroase a fân uscat și a flori de munte.

În cadrul proiectului, localnicii pot învăța cum să salveze cele 70 colibe vechi din zonă și să le dea o nouă viață. Mai bine de 30 dintre ele sunt încă folosite de ciobani.

Bucatele din zonă au un gust aparte, care nu trebuie pierdut. Așa că un chef italian le arată gospodinelor cum să pună în valoare preparatele. „Carne, sare, piper și câteva arome: scorțișoară, cuișoare. Se simte că nu sunt animale stresate și carnea e mult mai fragedă”, spune Manuel Betto Pecori. 

Tinerii, convinși să rămână la sat

Arhitectura șurilor a devenit model pentru o căsuță care poate găzdui 4 persoane. E construită din materiale locale, de la scânduri până la lâna folosită la izolația pereților. „Avem o bucătărioară perfect funcțională, echipată, mobilată altfel, așa specific locului. Asta e scândură de aici din sat și ăsta e panoul folosit de noi”, spune Andra Simuț, inginer constructor: 

„Avem acest rafort deosebit pe care l-am identificat din fotografiile unei case aproape cazute din pacate din sat”, adaugă ea.

Nici bâtele ciobanilor nu sunt trecute cu vederea. Sunt transformate în bețe de drumeție, ce pot fi folosite de turiști. „Ciobanii ce urcau și stăteau multe zile și luni sus și de plictiseală mai făcea câte ceva, lua brișca și cioplea”, spune Gyury Sas, meșteșugar.

Proiectul își propune și să convingă tinerii să rămână în sat. „Cei din sat să se bucure de ceea ce au, de resursele lor și să le aducă în contemporan, în moduri de valorificare mult mai benefice pentru ei”, spune Cristian Cismaru, coordonator proiect. „Totul pleacă de la partea de oierit, că asta o avem noi la bază și ne ducem ușor spre partea de gastronomie”, spune Daniel Minea, primarul comunei Râu Sadului.

Programul va continua cu o serie de ateliere unde cei din sat vor învăța să folosească mai bine ceea ce au la îndemână în gospodăriile lor, pentru o sursă de venit.

Sursa: stirileprotv.ro 

Ultima oră

Comentariul meu