Municipalitatea va moderniza trecerea la nivel cu cale ferată de pe Calea Turnișorului, consilierii locali urmând să voteze un proiect de hotărâre în acest sens prin care să stabilească indicatorii tehnico-economici. Reabilitarea trecerii și barierei vine în urma mai multor sesizări ale sibienilor care, de-a lungul timpului, s-au arătat nemulțumiți de felul în care arată asfaltul și dalele de beton dintre linii. Circulația rutieră este dificilă în zonă, iar „această degradare conduce la punerea în pericol a participanților la trafic”.
În ultimele săptămâni, mai mulți sibieni au semnalat, pe adresa redacției Ora de Sibiu, că circulația la trecerea la nivel cu calea ferată de pe Calea Turnișorului este din ce în ce mai grea din cauza degradărilor apărute în asfalt.
„Doresc să fac o sesizare în legătură cu infrastructura la bariera de pe Calea Turnișorului. Pur și simplu îți rupi mașina pe linii. Problema nu e de azi, de ieri. Asfaltul s-a degradat”, spunea un cititor la începutul lunii mai. În urma sesizării sibianului, Ora de Sibiu a formulat o solicitare la adresa municipalității pentru a vedea dacă, în viitorul apropiat, sunt programate lucrări în zona menționată. Răspunsul nu a fost remis până în acest moment însă, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 29 mai, trecerea la nivel cu cale ferată de pe Calea Turnișorului urmează să fie amenajată.
Trecerea la nivel cu calea ferată, modernizată
Trecerea la nivel cu calea ferată de pe Calea Turnișorului urmează să fie modernizată printr-o investiție de 6 milioane de lei. Zona are o importanță majoră, făcând legătura între cartiere rezidențiale, centrul orașului și zonele comerciale și industriale. „Unul din punctele orașului pentru care autoritățile locale trebuie să găsească soluții viabile pentru fluidizarea traficului îl reprezintă trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Calea Turnișorului, lângă intersecția cu strada Distribuției. Această zonă are o importanță majoră în ceea ce privește realizarea legăturilor între zona industrială, cartiere rezidențiale, zone comerciale și centru orașului. Traficul, la orele de începere a activității și la orele după-amiezii, devine aglomerat, creându-se blocaje și stagnarea coloanelor de mașini”, se arată în raportul de specialitate.
Și nu doar din cauza traficului greu primăria modernizează zona, ci și din cauza degradărilor apărute în asfalt. „Trecerea este construită peste șase linii. Suprastructura drumului auto este precară, cu asfalt degradat între linii și cu dale de beton uzate între firele liniilor CF. Sub acțiunea traficului, a factorilor climaterici și din cauza lipsei lucrărilor de reparații capitale, trecerea la nivel cu calea ferată prezintă defecțiuni, ceea ce face ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să fie îngreunată”, se mai arată în raport.
Trecerea la nivel cu cale ferată va fi construită din dale noi de beton polimeric, armate cu oțel zincat, pentru a rezista în timp traficului greu. Trecerea va fi apoi racordată la sistemul rutier.
Ne luăm adio de la bariera manuală
Bariera manuală va dispărea odată cu această modernizare. Ea va fi înlocuită cu o instalație automată cu semicumpene, conectată la instalația de siguranță feroviară.
„În prezent, bariera este acționată manual. Manevrarea barierei în vederea primirii, expedierii și trecerii trenurilor și efectuarea mișcărilor de manevră se face de către păzitorul de barieră de serviciu din HM Turnișor. Închiderea barierei de către personalul CFR este foarte dificilă întrucât în traficul auto există conducători auto foarte indisciplinați care forțează intrarea chiar dacă observă că bariera este în curs de închidere. Bariera a fost avariată de-a lungul timpului, fie de factori climatici, fie de accidente rutiere și reparată”, se arată în raportul de specialitate.
Zona va fi supravegheată video, iar trecerea la nivel cu cale ferată va fi iluminată.