Primăria municipiului Sibiu reia licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor pentru Gușterland, zona de agrement și ecoturism de pe dealurile Gușteriței, asta după ce, anterior, nu a primit nicio ofertă. În ultima ședință ordinară de consiliu local au fost actualizați și indicatorii tehnico-economici, investiția având acum o valoare de 53.797.046 lei cu TVA.
Centrul de agrement de pe dealurile Gușteriței de la marginea Sibiului, care se va numi Gușterland, așa cum au decis sibienii, va fi creat pe un teren în suprafață de aproximativ 300.000 metri pătrați. Viitoarea zonă de petrecere a timpului liber va fi compusă dintr-o pistă de biciclete întinsă pe o lungime de trei kilometri, va avea o instalație de sanie/bob de vară, o pârtie de schi, două tiroliene, spații de joacă adaptate pe vârste, zonă de popas turistic, terasă panoramică și un pavilion multifuncțional unde se vor amenaja spații de alimentație publică.
Se reia licitația
În anul 2022, firma SC Resort Planning SRL a întocmit Studiul de Fezabilitate și documentațiile anexe în vederea realizării obiectivului „Amenajarea unei zone de agrement și ecoturism pe dealurile Gușteriței”. Ulterior, în luna noiembrie 2022, a fost aprobată o hotărâre de consiliu local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru această investiție.
Apoi, în martie 2023, municipalitatea a demarat procedurile pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Gușterland însă, până la termenul final de depunere a ofertelor în sistemul electronic al achizițiilor publice, nu a fost depusă nicio ofertă.
Prin urmare, primăria va relua procedura de achiziție ce vizează contractarea proiectării și execuției.
S-a scumpit lucrarea
Gușterland-ul însă s-a scumpit, iar asta din cauză că indicele de cost în construcții a avut o evoluție ascendentă în ultimele luni, motiv pentru care consilierii locali au aprobat, în ședința de luni, actualizarea indicatorilor tehnico-economici.
VEZI AICI CUM VA ARĂTA GUȘTERLAND
„Având în vedere faptul că Studiul de Fezabilitate (inclusiv devizul general) au fost înaintate Autorității contractante în luna august 2022, iar indicele de cost în construcții a avut o evoluție ascendentă în această perioadă (193,3 în martie 2023 față de 180,6 în august 2022, ceea ce înseamnă o creștere procentuală de +7,03%), precum și prognoza evoluției acestuia până la data estimată de semnare a contractului de proiectare și execuție, coroborat cu necesitatea stabilirii unei valori estimate cât mai corecte raportat la prețurile curente, este necesară actualizarea cheltuielilor cu 10% față de valoarea indicatorilor aprobați prin HCL nr. 473/2022”, se arată în raportul de specialitate. În plus, 2,5 milioane de lei plus TVA au fost alocate pentru soluția tehnică oferită de operatorul de distribuție, care va fi stabilită în faza proiectului tehnic.
Astfel, investiția de pe Dealul Gușteriței se ridică acum la 53.797.046 lei cu TVA, din care C+M 23.996.799 lei cu TVA.