Sindicaliștii din sănătate din toată țara sunt, începând de miercuri, în grevă japoneză. Aceștia nu și-au întrerupt activitatea, însă poartă fie banderole, fie ecusoane cu însemnele „SANITAS”. Liderul de sindicat Dan Pirnoiu spune că greva are loc și în spitalele din județul Sibiu și, dacă problemele nu se vor rezolva, vor trece la pașii următori: greva de avertisment și greva generală.
Greva japoneză se va desfășura pe întreaga perioadă a negocierilor cu factorii de decizie, până la soluționarea revendicărilor sindicaliștilor. „Suntem în grevă japoneză pe o perioadă nelimitată. Acum este și greva profesorilor, noi între timp am început negocierile cu Guvernul, cu Ministerul Sănătății, cu reprezentanții partidelor politice și avem semnale că problemele se vor rezolva. Spitalele și unitățile de asistență socială din județ își desfășoară activitatea, dar sindicaliștii poartă banderole și ecusoane”, spune Dan Pirnoiu, liderul sindicatului Sanitas Sibiu.
Greva japoneză se desfășoară la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, la Spitalul de Psihiatrie, la Spitalul CFR, la Spitalul Municipal Mediaș, la Spitalul Orășenesc Cisnădie și la Spitalul din Agnita.
Potrivit liderului de sindicat, deși semnalele din partea ministrului Sănătății sunt pozitive, în cazul în care problemele nu se vor rezolva, sindicaliștii vor declanșa o grevă de avertisment, iar mai apoi greva generală. Totuși, ei nu doresc să se suprapună cu greva profesorilor. „În caz că nu se vor rezolva problemele, vom reveni imediat asupra declanșării conflictului de muncă, respectiv greva de avertisment și greva generală. Avem speranțe că va fi bine. Un lucru nu dorim să îl facem, și anume să ne suprapunem peste greva profesorilor. Va fi complicat și pentru ei și pentru noi. Noi avem negocieri începute de mai demult, iar lucrurile sunt pozitive”, spune Pirnoiu.
Citește și: A început a treia săptămână de grevă – Profesorii sibieni cer respectarea declarațiilor guvernanților
Printre revendicările sindicaliștilor din sănătate amintim: deblocarea posturilor în sistemul sanitar public; acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților; calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată; calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual, finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță pentru acest domeniu, garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități. (VEZI AICI TOATE REVENDICĂRILE)