Investiție de peste 300 de milioane de lei la Sibiu - Se extinde rețeaua de gaze în 17 localități - Raluca Turcan: ”Viața locuitorilor se va schimba în bine”

17 localități din județul Sibiu vor primi peste 140 de milioane de lei, dintre care pentru extindere rețea de gaze 64,4 milioane de lei și pentru construcția unor noi rețele de distribuție a gazelor –  78,3 milioane de lei.

Investiție de peste 300 de milioane de lei la Sibiu - Se extinde rețeaua de gaze în 17 localități - Raluca Turcan: ”Viața locuitorilor se va schimba în bine”

Localitățile din județul nostru au depus proiecte în valoare de 377 milioane de lei. În baza unor criterii care au ținut cont de calitatea proiectelor, de mărimea populației și de suprafața localităților, avem o primă parte dintre aceste investiții finanțate deja de Ministerului Dezvoltării.

PNL și-a asumat încă din 2020 că va investi în construcția și extinderea rețelelor de gaz. Încă de pe vremea când eram vicepremier am promovat un proiect prin care ne propuneam să conectăm minim 70% din localitățile României la rețeaua de gaz, deoarece doar una din trei localități era conectată la rețea. O parte din investiții au început de atunci, pe POIM, iar acum creștem numărul localităților care primesc finanțare  pentru astfel de proiecte.

Sunt investiții de maxim interes pentru comunitățile locale și pentru creșterea calității vieții locuitorilor din comunele noastre.

Din 17 proiecte care primesc o primă tranșă pentru începerea lucrărilor, 11 sunt din localități cu primari PNL. Ii felicit pe colegii mei, pe primarii PNL din județ, care au depus aceste proiecte și care se asigură astfel că viața locuitorilor se va schimba în bine.

Cred că este un pas important pentru îmbunătățirea standardelor de viață a întregii comunități sibiene.

Astfel, avem 9 localități cu primari PNL care vor primi fonduri pentru extinderea rețelelor de gaz după cum urmează:

  • Brateiu – 9 milioane de lei
  • Cristian – 1,2 milioane de lei
  • Moșna – 10,6 milioane de lei
  • Orlat – 2,7 milioane de lei
  • Sadu – 8,1 milioane de lei
  • Săliște – 7,8 milioane de lei
  • Slimnic – 1 milion de lei
  • Șura Mare – 7,4 milioane de lei
  • Șura Mică – 1,6 milioane de lei

Iar 2 localități vor primi fonduri pentru construcția unor noi rețele de gaz. Este vorba despre:

  • Gura Râului – 30 milioane de lei
  • Porumbacu de Jos – 15 milioane de lei

Acestor proiecte, li se adauga comuna Rășinari care a primit o finanțare în valoare de 35 de milioane de lei pentru introducerea rețelei de distribuție a gazelor naturale din Rășinari prin realizarea unei rețele subterane cu o lungime de aproximativ 28 de km, inclusiv a branșamentelor pentru cele peste 1.800 de case și clădiri administrative din comună.”

Subiectul II

Raluca Turcan: ,,Mai multă energie pentru Zona Industrială Vest

În această săptămână, Ministerul Energiei a semnat contractul pentru realizarea și modernizarea stației de transformare Sibiu Vest, din municipiul Sibiu, beneficiarul fiind Distribuție Energie Electrică Romania S.A.

Este un proiect pe care l-am urmărit de mai mult timp și am făcut demersuri să obtină finanțare prin Fondul pentru modernizare, finanțat de Comisia Europeană, principiul fiind primul venit, primul servit, la nivel național fiind doar 4 astfel de proiecte finanțate.

Valoarea totală a proiectului este de 70.301.509 lei inclusiv TVA.

Pasul următor a și fost făcut, Distribuție Energie Electrică România a postat pe site-ul SICAP licitația pentru construirea stației de transformare.

De ce este importantă pentru municipiu această investiție?

Zona de dezvoltare Sibiu Vest a fost dimensionată în anul 2006 pentru un anumit necesar de energie electrică. Ulterior, din cauza dezvoltării intensive a acestei zone rețeaua a făcut cu greu față noii situații și era nevoie de o nouă investiție.

Am tratat cu responsabilitate semnalele pe care le-am primit de la mediul de afaceri, dar și de la autoritățile locale, iar acum s-a făcut un nou pas, extrem de important, pentru finalizarea investiției.

Această investiție din Zona Industrială Vest este una nu doar foarte importantă, ci și costisitoare, însă va elimina pentru viitor, din punctul de vedere al distribuției de energie electrică, orice pericol pentru investitorii privați dispuși să investească în această zonă.

Obiectivele proiectului, corelate cu cele ale Fondului pentru Modernizare, sunt:

– Asigurarea siguranței în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor existenți Zona Industrială Sibiu Vest;

– Asigurarea posibilității de racordare a viitorilor consumatori din Zona Industrială Sibiu Vest prin extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice;

– Extinderea rețelei de 110kV;

– Realizarea Stației de transformare 110/20kV;

– Digitalizarea rețelelor de distribuție, automatizarea circuitelor de protecții, comandă, telecomunicații necesare funcționării stației.”

Subiectul III

Raluca Turcan: PENSII SPECIALE

,,Ca ministru al muncii am fost singurul care a pus bazele creării unui cadru legal CONSTITUȚIONAL de soluționare a inechităților crase între sistemul de pensii speciale și sistemul public de pensii.

Mai mulți politicieni au simulat,  în timp, rezolvarea acestei probleme dar real au oferit doar simulacre, soluțiile propuse fiind declarate neconstituționale.

Îmi fac datoria sa prezint de ce cred că se pregătește o falsă soluționare a acestei probleme.

În varianta propusă de mine, și cred cu tărie acest lucru in continuare, pensiile din sistemul de apărare și ordine publică NU erau incluse in proiectul prin care urmăream aducerea celor șase categorii de pensii speciale mai aproape de contributivitate.

Am bazat această diferențiere pe decizii ale Curții Comatitutionale care prevăd:

„pensia de serviciu pentru militari a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în […] rândul cadrelor militare permanente” și nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii”.

Curtea a reținut că specificul activităţii militarilor le impune acestora „obligaţii şi interdicţii severe, precum şi riscuri sporite, ceea ce justifică în mod obiectiv şi rezonabil o diferenţiere a regimului juridic de pensionare faţă de regimul stabilit pentru alţi asiguraţi care nu sunt supuşi aceloraşi exigenţe, restricţii şi riscuri”. (Decizia 20 din 2000)

De asemenea, CCR a mai stabilit că ”pensia militară … este un tip de pensie mai avantajos decât alte tipuri de pensii, acordate altor categorii profesionale, legiuitorul întemeindu-și această opțiune legislativă pe principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei”

Iată, așadar, de ce consider că orice proiect de modificare a statutului pensiilor speciale care include și pensiile din sistemul de apărare și ordine publică pleacă de la premisa de a fi, din nou, NECONSTITUTIONAL.

Cele șase categorii de pensii speciale definite prin legi speciale, analizate și de CCR sunt cele ale magistraților, angajaților Curții de Conturi, ale grefierilor, ale personalului diplomatic, ale funcționarilor parlamentari și ale personalului aeronautic.

Este necesară o clarificare de urgentă cu reprezentanții Comisiei Europene!

Să fie transmise deciziile CCR, o analiză comparativă a statutului personalului din sistemul de apărare și ordine publică din celelalte state membre NATO și UE,  astfel încât sa prezentăm argumentat că reforma pensiilor speciale trebuie să vizeze doar cele șase categorii menționate.

În caz contrar, România riscă să rateze obiectivul de reformă printr-un proiect NECONSTUTUȚIONAL. Riscă să piardă fonduri aferente tranșei a treia din PNRR, să pericliteze finanțări de dezvoltare locală care au la baza proiecte derulate in cadrul PNRR.”

Subiectul IV, Daniela Cîmpean:

Subiect – Noul Spital Județean de Urgență Sibiu

  • A fost adoptat actul normativ care permite depunerea Cererii de finanțare pentru Spitalul Nou, la valoare integrală;
  • OUG 55/8 iunie 2023, privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în cadrul programului Sănătate și din împrumuturi contractate cu instituții financiare internaționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 504/ 8 iunie 2023.

Documentul stabilește că:

  • Se finanțează spitale județene de urgență
  • Valoarea eligibilă min. 5 milioane Euro, maxim 500 milioane Euro
  • Finanțarea include: lucrări de construcții noi, inclusiv dotări cu echipamente medicale specifice precum și măsuri de tranziție verde și digitalizare
  • Valoarea totală a proiectelor poate fi actualizată , ca urmare a creșterii prețurilor, cu maxim 20%

Proiectul Noului Spital (construcție și dotări):

  • Are o valoare sub limita maximă de 500 milioane Euro, fără TVA, și va putea fi finanțat integral din POS;

Sumele vor fi asigurate din:

  • fonduri externe nerambursabile
  • contribuție națională asigurată inclusiv prin împrumut BEI
  • contribuție CJ Sibiu în valoare de 2%

În privința TVA, conform Legii 88/ 11 aprilie 2023, se stabilește că sunt scutite de această taxă serviciile de construire unități spitalicești și livrările de echipamente medicale.

Pentru a beneficia de finanțare, proiectul să îndeplinească următoarele criterii:

  • trebuie să aibă un prag minim de calitate de 50 de puncte
  • CJ Sibiu să poată asigura cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă.

CJ Sibiu este pregătit să încheie contractul de finanțare imediat ce vor fi parcurse toate etapele și la nivel național:

  • Adoptarea Ghidurilor de eligibilitate, aflate acum în dezbatere publică
  • Selecția proiectelor
  • Încheierea Contractelor de finanțare – termen limită decembrie 2023.
  • Imediat ce va fi semnat contractul de finanțare, va fi semnat și contractul de construire și se va emite ordinul de începere a lucrărilor.
  • La data semnării contractelor de finanțare, Consiliul Județean Sibiu va fi singura instituție în situația de a putea începe efectiv lucrările de construire.
  • În privința licitației pentru desemnarea câștigătorului licitației de construire și echipare medicală a Noului Spital, tocmai a fost semnat Raportul procedurii, document ce va fi transmis ANAP pentru un ultim aviz.
  • Săptămâna viitoare va fi anunțat constructorul Noului Spital, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul CJ Sibiu.

În privința etapelor parcurse, un moment important l-a constituit semnarea, pe 30 iulie 2020, odată cu ședința CJ Sibiu de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, a unui Acord de colaborare între Județul Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății privind identificarea surselor de finanțare necesare.

Oamenii care au făcut posibil încheierea respectivului document, au fost:  Ludovic Orban și  Raluca Turcan (premier, respectiv vicepremier la acel moment), Marcel Boloș ministrul Fondurilor Europene și Nelu Tătaru ministru al Sănătății la acea vreme.

Ultima oră

Comentariul meu