Trăim o vară neobișnuită. A început cu cea mai caldă lună iunie înregistrată pe planeta în ultimii 174 de ani, dar apoi căldura s-a întețit. Conform Serviciului de Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene, primele 15 zile ale lunii Iulie au fost probabil cele mai calde 15 zile de pe Pămant cel puțin din 1979, dacă ne referim la temperatura medie zilnică a aerului la suprafață.
Recordurile de temperatură din iulie 2023
În ultima săptămână, acest lucru a coincis cu mai multe valuri de căldură simultane în emisfera nordică, care au stabilit recorduri în diferite puncte ale planetei. Pe 16 iulie, stația meteorologică Sanbao, din localitatea chineză Turpan, a înregistrat 52,2°, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în această țară asiatică. În același timp, termometrele din Statele Unite au ajuns la 53,3° în Parcul Național Valea Morții (California) și au stabilit recordul de zile cu temperaturi peste 43° în Phoenix (Arizona). Căldura extremă a lovit și Europa, unde s-au înregistrat 46,3° în Licata (Italia) sau 45,4° în Figueres (Spania). Acest ultimă val de căldură care a lovit Spania a lăsat în urmă 40 de noi recorduri cu surprinza localității catalane Figueres, care devine cel mai nordic punct al Peninsulei care depășește 45°. România încă nu s-a înscris la recorduri de temperatură în Iulie, dar vara nu s-a terminat.
Grecia se topește plină de turiști români
În Atena, normalitatea în aceste zile este ca micile afaceri să se închidă sau să-și schimbe programul pentru a deschide mai târziu. Săptămâna aceasta, doar turiștii erau văzuți pe stradă în zonele turistice. Pe rețelele sociale, românii care își petrec vacanța în Grecia, în plin val de căldură se plâng de căldura sufocantă. La Acropolis, li se distribuie gratuit sticle de apă turiștilor pentru a evita șocul termic, cu excepția zilelor celor mai calde în care siturile arheologice se închid. Deși 2023 nu îndeplinește așteptările turismului – hotelierii, care prevedeau un sezon record, susțin că se confruntă cu un val de anulări – milioane de turiști luptă cu căldura cum pot.
Fa troppo caldo. Alertă roșie la Roma
În Italia, vârful maxim de căldură a avut loc miercuri, când s-au înregistrat până la 45° în diferite părți ale țării. Roma a atins temperaturi record, care au atins aproape 42°, iar până la 23 de orașe au trebuit să declare alertă roșie. Temperaturile au început să scadă joi din nordul țării, dar în sud continuă să afecteze populația și turiștii din această perioadă a anului.
O treime dintre americani sub caniculă
În Statele Unite, peste 90 de milioane de oameni au trăit vineri o căldură extremă, în zone cu temperaturi între 39,5° și 51,6°. Acestea reprezintă ceva mai puțin de o treime din populația țării, distribuită într-o vastă regiune colorată în roșu închis în sud, de la Florida până în Texas și de la Oklahoma până în Georgia.
China se coace
În China, soarele cu putere și viața a devenit aproape inviabilă în exterior. Valurile de căldură parcurg gigantul asiatic din iunie, iar diverse regiuni au experimentat cele mai fierbinți cicluri în decenii, care au venit mai devreme și au fost mai dispersate și mai extreme decât în anii anteriori, potrivit meteorologilor citați de agenția oficială Xinhua.
Japonezii au avut 30 de grade dimineața la șase
În Japonia, peste 3.900 de japonezi au fost spitalizați între 3 și 9 iulie, potrivit autorităților nipone. Săptămâna aceasta, Japonia a emis alerte pentru temperaturi de peste 35° în 32 din cele 47 de prefecturi ale țării; termometrele din Tokyo au depășit deja 30° la ora șase dimineața de marți.
Mările și oceanele se încălzesc
Această căldură excepțională afectează și mările, cu o încălzire extremă a Atlanticului de Nord, care are loc la începutul apariției fenomenului El Niño, din cauza căruia meteorologii se așteaptă să complice și mai mult situația. „Adăugat la schimbările climatice cauzate de activitățile umane, acest fenomen va ridica temperaturile globale la limite necunoscute”, a avertizat în mai secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas.
Grupul Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (IPCC) prevede că, pentru fiecare creștere de 0,5° a temperaturii medii a planetei, vor avea loc creșteri clar perceptibile în intensitatea și frecvența extremelor de căldură, inclusiv valurile de căldură. Secretarul general al OMM a avertizat că „trebuie să dublăm eforturile pentru a ajuta societatea să se adapteze la ceea ce, din păcate, se transformă în noua normalitate”.
Spre ce ne îndreptăm?
Nimeni nu are un răspuns dar climatologii au insistat toată vara planeta intră într-un în teritoriu neexplorat. Valurile de căldură care afectează globul sunt un semnal de alarmă clar că schimbările climatice sunt aici și că efectele lor sunt deja vizibile. Este esențial să ne adaptăm și să ne pregătim pentru această „nouă normalitate”, deoarece, așa cum avertizează experții, aceste fenomene vor deveni din ce în ce mai frecvente în viitor.