tânărul care a sărit în cap în piscină, în comă profundă. medicii: „prognosticul este rezervat”

Tânărul în vârstă de 21 de ani, care s-a rănit, în weekend, în timpul unei petreceri, când a sărit într-o piscină, este în continuare internat pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean din Sibiu. Starea lui este gravă, iar medicii spun că prognosticul este rezervat. Aceștia atrag totodată atenția asupra săriturilor în bazin, fiindcă pot duce chiar și la deces. 

tânărul care a sărit în cap în piscină, în comă profundă. medicii: „prognosticul este rezervat”

Tânărul care a sărit în cap în piscina Versailles este în continuare în stare gravă, fiind intubat pe ATI. După această săritură, cei aflați la petrecere l-au scos din apă și au chemat o ambulanță, bărbatul aflându-se în stop cardio-respirator. Echipajul de prim-ajutor l-a resuscitat lângă bazin, după care l-a transportat la spital. De atunci, starea lui este aceeași. El este în comă, fiind ventilat mecanic. 

Medicul coordonator de la ATI Sibiu, Alina Bereanu, a explicat, pentru AGERPRES, că „prognosticul este rezervat” în acest caz. „Starea de după stopul resuscitat este un diagnostic foarte grav, ce poate fi mai rău şi dintre traumatisme este afectată coloana cervicală, măduva este afectată. El este în comă profundă, cu traumatism cranio-cerebral, cu traumatism de coloană cervicală sever şi traumatisme de membre inferioare. Nouă nu ne lipseşte nimic, dar prognosticul este rezervat”, a explicat medicul de terapie intensivă, Alina Bereanu. 

Medicii din ATI îi mențin funcțiile vitale ale tânărului și îl evaluează zilnic.

Surse medicale au declarat pentru Agerpres că familia tânărului ar fi analizat posiblitatea să-l transporte în străinătate, la un alt spital, însă deocamdată acesta este la Sibiu. Există riscuri legate de transportul unui pacient aflat într-o asemenea starea și îngrijirea medicală în ATI este aceeași și în alte unități medicale, în aceste cazuri. 

Medicii avertizează. Săriturile în piscină pot duce la deces

Medicii avertizează că săriturile în piscină pot fi foarte periculoase, unele pot duce la decesul celor care se aruncă cu capul înainte sau la paralizarea acestor, iar în cazul celor care ajung în secțiile de recuperare, mulți dintre ei nu pot să meargă, ci rămân imobilizați tot restul vieții în cărucioare cu rotile. 

„De obicei asemenea evenimente se soldează cu traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare cu afectarea creierului sau/şi a măduvei spinării. În multe cazuri acestea sunt fatale şi pacienţii nu îşi mai revin din comă, leziunile fiind incompatibile cu viaţa. Pacienţii care supravieţuiesc rămân cu paralizii ale corpului care pot afecta jumătate de corp sau întregul corp, în funcţie de nivelul unde s-a produs leziunea traumatică. Cu cât leziunea este mai înaltă, adică la nivelul capului sau la nivelul coloanei cervicale, cu atât consecinţele sunt mai grave. Reabilitarea medicală în cazul acestor pacienţi este dificilă şi de lungă durată şi chiar în condiţiile unui tratament corect şi complet efectuat, în majoritatea cazurilor rămân cu sechele pe viaţă, chiar imobilizaţi într-un cărucior cu rotile. Sfatul este ca tinerii să evite săriturile în apă sau să verifice adâncimea acesteia înainte de a se aventura la astfel de salturi”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Secţiei Clinice de Reabilitare Medicală din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu, Florentina Popa.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică