La Școala Gimnazială „Regina Maria” tensiunea plutește în aer după ce, la începutul acestei săptămâni, elevii nu au mai fost lăsați să intre în curtea și în interiorul școlii dimineața, înainte începerii orelor de curs. Părinții cer conducerii unității de învățământ să găsească soluții pentru copiii care sunt aduși mai devreme la școală, astfel încât să nu stea afara în sezonul rece. „Copiii noștri vor sta în curte să înghețe?”, se întreabă părinții. La polul opus, directorul școlii susține că accesul în sălile de clasă nu se poate face mai devreme decât se menționează în regulament.
Mai mulți părinți ai căror elevi învață la Școala Gimnazială „Regina Maria” din Sibiu sunt revoltați deoarece, de câteva zile, elevii nu mai au voie să intre în școală înainte de începerea orelor. Până nu demult, copiii care ajungeau mai repede puteau să stea în clase, susțin părinții. „Avem o situație la Regina Maria. Copiii nu sunt lăsați să intre în curtea și în incinta școlii. De la ora 07:10 stau în fața porții și nu pot intra înăuntru. Asta s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni. Până acum nu am avut nicio problemă de acest gen, dar dintr-odată lucrurile s-au schimbat. Sunt părinți care încep lucrul devreme, alții care lucrează în Zona Industrială, și sunt nevoiți să îi aducă pe copii mai repede la școală. Mulți ajung la ora 7 și stau o oră afară. Mă întreb cum va fi la iarnă, când o să fie frig. Copiii noștri vor sta atâta timp să înghețe?”, a spus un părinte al cărui copil învață la „Regina Maria”.
Acesta, împreună cu alți părinți, cere conducerii unității de învățământ să se găsească soluții, astfel încât copiii lor să nu aibă de suferit. Aceștia au propus să redacteze declarații pe proprie răspundere, unde să poată semna că sunt de acord ca ai lor copii să rămână în școală, în afara orelor de curs, chiar dacă nu pot fi supravegheați de un profesor. Alți părinți cer ca elevii să stea într-o sală de curs în prezența profesorului de serviciu până atunci când încep orele. „I-am propus doamnei directoare să facem o declarație, noi, părinții, prin care să ne asumăm răspunderea că pot fi ținuți în școală. Ni se spune că există riscuri și că nu pot fi lăsați copiii în școală singuri”, susține același părinte.
Directorul școlii explică situația
Contactat de Ora de Sibiu, directorul unității de învățământ, Alexandra Savu, spune că, potrivit Legii Educației Naționale, elevii încep orele la ora 08:00. Școala respectă aceste prevederi, astfel că toți copiii pot intra în sălile de clasă doar la ora 07:45, atunci când își încep activitatea profesorii de serviciu. Totodată, accesul în curtea școlii se face începând cu ora 07:30.
„Conform Legii Educației Naționale nr. 198/2023, art. 19, alin (17), lit. a) cursurile pentru învățământul primar nu încep înainte de ora 8. Astfel, Regulamentul de Organizare și Funcționare al Școlii Gimnaziale Regina Maria respectă prevederile LEN nr. 198/2023, precum și ale ROFUIP 4183/2022, art. 11, alin (4). Și mai mult, în același regulament care respectă prevederile naționale, sunt precizate la art. 11, alin 7-8, detalii referitoare la accesul elevilor în unitatea școlară. În plus, securitatea unității noastre școlare poate fi asigurată doar pe durata orelor de curs, adică în intervalul 08:00 – 18:00, de către o firmă de pază și protecție. Cadrele didactice de serviciu își încep activitatea de la ora 07:45, moment în care se permite accesul elevilor în sălile de clasă”, a precizat Alexandra Manuela Savu, director Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu, decizia cu privire la perioada de acces în școală a elevilor aparține Consiliului de Administrație al unității de învățământ, prin Regulamentul de Organizare și Funcționare. În Consiliul de Administrație există și reprezentanți ai părinților.
Scolile generale accepta înscrierea copiilor cu domiciliu în preajmă, de ce să stea la poartă, sa stea acasă și să plece din casă la 7.45. Nu sunt capabili sa încuie ușa?
Iar dacă parintii i-au înscris din alte cartiere să le găsească soluții lângă școală.
Ce obicei nesănătos este acesta cu însoțirea și așteptarea la poartă de câte un adult. Cum să se dezvolte psihic copilul când nu i se permite să fie considerat un om normal, ci unul cu probleme de „adaptare” incapabil să meargă sau să plece de acasă? De ce să nu plece/vină de la/la școală împreună cu prietenii sau vecinii ? Nu aveți încredere? atunci dragi părinți vă anunț că ați ratat educarea propriului copil.
În ce altă țară „normală ” ați văzut așa ceva?(zeci de adulți la porțile scolilor)?