Arhitectul Alexandru Găvozdea, despre nevoia de școli în Sibiu. „Nu este luată în serios perspectiva demografică” (video)
Colegiul National Brukenthal

Alexandru Găvozdea, arhitectul sibian și fondatorul platformei Sibiu2024, a discutat despre minusurile pe care Sibiul le are, lipsa școlilor fiind unul dintre cele mai resimțite de sibieni și de persoanele care locuiesc în apropierea orașului. În cadrul emisiunii „Ora de Politică”, arhitectul a vorbit despre problema care devine pe zi ce trece mai evidentă, mai ales în privința traficului.

Arhitectul Alexandru Găvozdea, despre nevoia de școli în Sibiu. „Nu este luată în serios perspectiva demografică” (video)

video
play-sharp-fill

Fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România a vorbit la „Ora de Politică” despre școlile din Sibiu și cât de important este să se găsească soluții eficiente pentru ca presiunea pe infrastructura școlară din Sibiu să scadă. „Mi se pare destul de acut în ultima perioadă. A revenit pe tapet problema școlilor. Este evident este nevoie de școli în Sibiu. Modernizările și extinderile care s-au făcut nu sunt suficiente. Numărul de copii crește. Sunt sibieni care muncesc în Sibiu, trăiesc în Sibiu, dar locuiesc în afara orașului, din zona periurbană. Stau un pic mai departe și asta pune presiune pe infrastructura școlară din Sibiu într-un mod care e foarte greu de gestionat. Și asta e cumva o dilemă. Apropo de ce spuneam de buna gospodărire, e ceva ce nu se poate rezolva doar cu bună gospodărire. În situația asta trebuie o viziune pe termen lung, trebuie angreneze comunitățile din jurul Sibiului, adică din comunele și orașele limitrofe, unde, de fapt, se întâmplă fenomenul acesta neîncălzit, spune Găvozdea.

„Traficul trebuie gestionat mai bine”

Acesta susține că este necesar un plan pe termen lung în ceea ce privește deplasarea copiilor din zonele limitrofe ale Sibiului, în centrul orașului unde se află majoritatea școlilor. În principiu, arhitectul sibian consideră că trebuie luată în serios perspectiva demografică pentru decongestionarea traficului.

„Nu este luată în serios perspectiva demografică pe termen lung, pentru care există cu siguranță studii, unele mai reușite, altele mai puțin. Dinamica demografică nu doar a Sibiului, ci și a zonei metropolitane cu totul, este ceea ce de fapt trebuie determine strategia de a dezvolta un anumit tip de infrastructură, în cazul de față, școlară. Și acest lucru nu, nu s-a întâmplat până acum. Bineînțeles lucrul acesta trebuie abordat și împreună cu comunitățile din jur și sunt cel puțin câteva aspecte aici care vor primi îmbunătățiri. Traficul trebuie gestionat mai bine dacă un părinte nu trebuie să ducă copilul cu mașina la școală jumătate de oraș, ca după aceea traverseze încă jumătate de oraș ca să ajungă la locul de muncă. Acest lucru se întâmplă pentru mii de de copii. Momentan în Sibiu vorbesc doar de cei care sunt în exteriorul”, mai spune arhitectul sibian.

 

Ultima oră

Comentariul meu