Două parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni vor fi amenajate în nordul județului Sibiu și vor avea, în total, o capacitate de aproape 10.000 de panouri.
Parcurile fotovoltaice sunt amenajate de două firme diferite, unul în satul Prod, comuna Hoghilag, iar celălalt în comuna Laslea, ambele la limita cu județul Mureș.
Firma SC Regal Impex SRL din Daneș, județul Mureș, a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu un memoriu de prezentare, în vederea obținerii acordului de mediu, pentru construirea unui parc fotovoltaic cu capacitatea de 2.857,68 MWh. În satul Prod din comuna Hoghilag vor fi amplasate astfel 5.292 de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de 540 Wp, dar și 14 invertoare trifazate cu puterea instalată de 2,8 MW. „Se dorește construirea unei capacități noi de producere a energiei electrice din surse solare (centrală fotovoltaică) de tip on grid, utilizând tehnologia celulelor policristaline pentru introducerea acesteia în SEN, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon”, se arată în documentația depusă la Mediu.
Terenul pe care se va ridica parcul fotovoltaic are destinația actuală, conform certificatului de urbanism, curți construcții și arabil. Terenul este liber de construcții. Costurile estimate pentru realizarea acestui parc fotovoltaic se ridică la 12.096.600 lei. Conform graficului de realizare a investiției, perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Celălalt parc fotovoltaic va avea o suprafață totală de 4,93 hectare și se va construi în extravilanul localității Laslea. Firma SC Dragosel Laslea SRL, din Daneș, județul Mureș, a depus documentația necesară la APM în vederea obținerii acordului de mediu. În total, acest parc va dispune de 3.976 de panouri fotovoltaic, de 580 W pe structuri metalice, aranjate câte 28 panouri pe structură. În total, vor exista 142 de structuri. Toate cele 3.976 de panouri vor fi repartizate pe 19 invertoare cu puterea de 110 kW.
Terenul pe care urmează să fie amplasate panourile se află în proprietatea unei persoane fizice, astfel că firma din Mureș a încheiat cu aceasta un contract de superficie pe o perioadă de 50 de ani. Până acum, pe amplasamentul proiectului era o vie. Nu există construcții pe teren.