Un tânăr din Sibiu s-a mutat în urmă cu patru ani în satul Cașolț, pe un teren extravilan unde a pus bazele unei canișe. Cu timpul, vecinii s-au arătat nemulțumiți de gălăgie și au făcut o mulțime de sesizări. De asemenea, primarul comunei Roșia l-a avertizat pe sibian să ia măsuri în privința animalelor pentru că altfel îl va amenda.
Roland Floca s-a mutat în satul Cașolț în urmă cu mai mulți ani pentru a-și face propria afacere, o canișă de exemplare din rasa Presa Canario. Însă din cauza presiunilor puse de vecini și de primarul comunei Roșia, acesta a fost nevoit să se mute, în prezent, canișa fiind în județul Olt.
„În urmă cu patru ani, ne-am mutat în extravilanul comunei Roșia, pe un teren din satul Cașolț. În vecinătatea noastră o familie de rromi, care locuiește și în ziua de azi, într-o casă ridicată fără autorizație despre care primarul și primăria știu foarte bine, au început să facă sesizări legate de câinii pe care îi dețineam. Suntem crescători de câini de rasă, cu certificate de origine, membri ai asociației chinologice române. După ce autoritățile nu au putut găsi nereguli în urma sesizărilor, vecinii au continuat presiunile până când, fără a primi măcar vreun avertisment scris de la primărie cu vreo lege încălcată, am fost amenințați de către primar că o să fim evacuați de pe proprietatea personală, cu poliția și jandarmeria și că o să primim o amendă de 10.000 lei, fără a ne fi oferi vreun temei legal”, spune Roland.
În căutarea unei soluții, tânărul a achiziționat un teren mai departe de sat, unde să poată să mute canișa. Însă, chiar și după ce boxele câinilor au fost mutate la aproape un kilometru distanță de sat, încă se făceau sesizări referitoare la siguranța locuitorilor, miros și gălăgie.
„Am depus o cerere scrisă la primărie pentru a putea primi un teren mai departe de sat, în concesiune. Deși nu am primit nici până în ziua de azi un răspuns la acea solicitare, după ședința de Consiliu Local, am fost abordat de un consilier local care s-a oferit să îmi vândă dânsul un teren. Pe lângă faptul că primarul a început să insiste tot mai tare ca noi să cumpărăm acel teren, terenul respectiv nu era proprietatea consilierului, era o fostă rezervă de teren a statului, pusă în posesia unei doamne de 93 de ani care locuia în Cluj, unde consilierul a fost intermediar legal al tranzacției. Am încheiat un precontract cu persoana respectivă pentru teren, timp în care am fost presat de primar să mut câinii pe acel teren, înainte de încheierea actelor. După ce am construit țarcuri acolo și am mutat câinii afară din sat, mi s-a spus că terenul îl pot primi doar prin donație, pentru că apăruse legea cum impozitarea terenurilor și persoana în cauză dorea să evite cheltuielile. Chiar și după ce am mutat câinii la un kilometru de ultima casă din sat presiunile au continuat până când am fost nevoiți să vindem și să plecăm de acolo cu totul”, a spus Roland.