Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță (grupul Verzilor/ALE) anunță publicarea unei propuneri legislative de către Comisia Europeană privind monitorizarea pădurilor prin imagini satelitare.
De ce este nevoie de un astfel de regulament de armonizare a metodelor de monitorizare? Pentru că informațiile privind starea pădurilor din UE sunt „în mare măsură eterogene, inconsecvente, cu lacune și suprapuneri în materie de date”. Acest regulament vine să rezolve aceste probleme legate de credibilitatea datelor și propune norme și practici uniforme în colectarea și furnizarea informațiilor. Altfel zis, ceea ce se află pe teren, să fie reflectat corect și în documente.
“În ultimii 4 ani m-am luptat pentru ca Uniunea Europeană să protejeze pădurile noastre. Este o promisiune a mandatului meu. Sunt mândru să spun că astăzi Comisia Europeană propune în sfârșit o legislație prin care toate pădurile din Europa să fie monitorizate după aceleași reguli, inclusiv prin sateliți. Nu mai merge cu zăharelul, cu cifre diferite și minciuni spuse de autoritățile din țară, adevărul va ieși la iveală. Avem o comoară a planetei în România pe care alții o distrug în fiecare zi. Cu această propunere, începe cu adevarat lupta cu toate cărțile pe masă pentru protejarea pădurilor” a declarat Nicu Ștefănuță.
Pentru a asigura colectarea regulată a datelor privind pădurile, se va utiliza imagistica aeriană sau spațială, împreună cu datele colectate direct de pe teren, provenite de la site-urile de monitorizare. Comisia Europeană se angajează să ofere datele produse de Earth Observation (inclsiv prin Copernicus) fără costuri pentru autoritățile competente ale statelor membre sau furnizorilor de servicii autorizați.
Propunerea de regulament este binevenită, însă Parlamentul European va trebui să corecteze mai multe elemente care lasă prea multe portițe de ieșire țărilor cu probleme privind monitorizarea pădurilor, cum este România. Un exemplu este articolul 7 care ar permite statelor membre să nu utilizeze serviciul furnizat de Comisie și să contribuie cu propriile lor date la funcționarea standardizată a sistemului de monitorizare a pădurilor. Această prevedere ar anula tot obiectivul regulamentului.
„Este o luptă pe care viitorii europarlamentari, după alegerile din iunie 2023, vor trebui să o ducă pentru ca acest regulament să aibă dinți și să protejeze cu adevărat pădurile” a adăugat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.