sibienii rămași fără curent în lazaret, tot în beznă. electrica explică de ce nu îi poate racorda la rețea

Locatarii blocului nr. 14, de pe strada Lazaret, rămași de luni fără curent, încă nu au fost racordați. Reprezentanții Electrica spun că până la acest moment, Urbana nu ar fi trecut la pasul următor al procesului de racordare.

sibienii rămași fără curent în lazaret, tot în beznă. electrica explică de ce nu îi poate racorda la rețea

Peste 30 de familii dintr-un bloc de pe strada Lazaret nu au curent de două zile după ce  furnizorul Electrica i-a deconectat pentru neplată. „SC Urbana SA a depus o cerere de ATR (Aviz Tehnic de Racordare) pentru alimentarea cu energie electrică a blocului, cu contorizare separată, pentru care s-a emis ATR și s-a achitat taxa de aviz. Până în acest moment, solicitantul nu a trecut la pasul următor al procesului de racordare, respectiv cererea de încheiere a contractului de racordare”, potrivit reprezentațiilor Electrica.

Având în vedere situația consumatorilor, Electrica susține că va prioritiza procesul de reconectare. „Reconectarea se va face de către Operatorul de Distributie, respectiv Distribuție
Energie Electrică Romania- DEER-, doar în baza unui ordin de serviciu de
reconectare, transmis de către Furnizor. Având în vedere situația consumatorilor, vă
asigurăm că vom prioritiza procesul de reconectare”, transmite biroul de presă al Distribuție Energie Electrică Romania.

Pentru probleme sau neclarități legate de factura de energie electrică, precum și conectarea/deconectarea unui loc de consum, sibienii sunt rugați să se adreseze furnizorului cu care au încheiat contractul de furnizare a energiei electrice. Dorim să menționăm că doar furnizorul de energie electrică este cel care are relație contractuală cu operatorul de distribuție și doar el poate face astfel de solicitări, respectiv de deconectare/conectare”, transmite Biroul de presă al Distribuției Energie Electrică Romania.

Electrica vine și cu o precizare în ceea ce privește tarifele energiei electrice, respectiv plafonarea prețului, aceste aspecte țin de relația consumatorului cu furnizorul. Situația sesizată de dumneavoastră apare în cazul consumatorilor racordați prin alimentări comune, necontorizate individual, precum imobile de locuințe colective cu o singură contorizare sau organizări de șantier comune.

Citește și: Locatarii lăsați fără curent într-un bloc din Lazaret au mers la Urbana. „Nu avem apă caldă. Își bat joc de noi” (foto, video)

Ultima oră

Comentariul meu

Publică