“daruri muzicale”: zece concerte și un atelier muzical organizate de filarmonica de stat din sibiu

În inima țării, în orașul simbol al armoniei multiculturale, Filarmonica de Stat Sibiu sărbătorește pentru a treia oară Ziua Minorităților Naționale din România. De această dată, în colaborare cu Errichetta Festival, printr-un concept complex: zece concerte – dintre care două educative – și un atelier muzical, pe 14, 15 și 16 decembrie. Evenimentele fac parte din proiectul cultural „Daruri Muzicale”, sprijinit de Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

“daruri muzicale”: zece concerte și un atelier muzical organizate de filarmonica de stat din sibiu

Naistul Radu Nechifor, discipol al maestrului Gheorghe Zamfir, și Arsen Petrosyan, cel mai apreciat interpret contemporan la duduk, inSUFLĂ bucuria într-un concert simfonic dedicat Zilei Minorităţilor Naţionale din România, organizat în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România, joi, 14 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia. Programul serii include melodii binecunoscute, care vă vor face inima să vibreze, precum „Lonely Shephard” (James Last), „Culori de toamnă” (Gheorghe Zamfir) sau „Ciocârlia” (Angheluș Dinicu), dar și lucrarea „Timeless ARARAT” pentru duduk și orchestră, de Mihaela Vosganian, în prezența compozitoarei. „«Timeless ARARAT» este un omagiu închinat simbolului imuabil al noii omeniri după potop, care ne-ar putea suscita și azi o viziune proprie asupra prezentului civilizației pământene, atât de controversat și instabil. Totodată, este o reverență adusă ethosului armean, unei tradiții și culturi plină de semnificații, în ciuda vicisitudinilor istorice. Lucrarea este inspirată de mai multe teme muzicale de esență armeană. O provocare a fost să compun pentru  instrumente de suflat emblematice tradiției muzicale armene, precum duduk, tav-Shvi sau zurna, fiecare cu o timbralitate aparte, dar care să fie folosite de un singur multi-solist. Posibilitatea de a lucra cu un veritabil profesionist instrumentist armean, precum Arsen Petrosyan, capabil să interpreteze pe toate cele trei instrumente tradiționale, mi s-a părut cea mai bună alegere”, mărturisește Mihaela Vosganian.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de Alexandru Ilie, dirijor permanent la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Opera Comică pentru Copii și Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Biletele sunt disponibile la casieria Filarmonicii și pe www.iabilet.ro, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Tot joi, 14 decembrie, de la orele 17:00 și 19:00, spațiul sacru al catedralei evanghelice „Sf. Maria” din Piața Huet va găzdui două concerte educative de Crăciun susținute de orchestra Liceului de Artă Sibiu, instrumentiști ai Filarmonicii de Stat Sibiu și un cor de copii, sub conducerea muzicală a tânărului dirijor Eduard Dąbrowski. Biletele pentru aceste concerte sunt deja epuizate.

Muzica balcanică, țigănească, grecească, libaneză și italienească este promovată pe 15 și 16 decembrie, prin concertele susținute de Rivocs, Edoardo Petretti Trio, Stereoteismo, Fausto Sierakowski Trio, Taraful „Mureșul” și Errichetta Underground, în cea de-a XII-a ediție a Festivalului Errichetta și prima din Sibiu. Proiectul beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Italian din București. Sub auspiciile Errichetta Festival se va desfășura și atelierul Balkan for Kids, în cadrul căruia muzicienii Fausto Sierakowski, Federico Pascucci și Primo Salvati vor îndruma copiii din diferite medii sociale să se reunească și să cunoască împreună formele muzicii balcanice.

Errichetta Festival este inițiativa a unei comunități de muzicieni, uniți de pasiunea pentru muzica tradițională, o pasiune concretizată în studiul practic al tradițiilor specifice, însoțită de o fascinație pentru semnificațiile și rolurile originale jucate de muzică în comunitățile respective. Pentru prima dată, festivalul călătorește de la Roma spre Sibiu, pentru a celebra Ziua Minorităților Naționale din România. Programul complet este disponibil pe www.filarmonicasibiu.ro și www.errichettafestival.com, iar biletele se găsesc pe www.iabilet.ro și la casieria Filarmonicii, la prețul de 20 lei.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică