Viorel Teacă a fost polițist vreme de 27 de ani. A pornit de jos, a ținut piept multor situații, a întâlnit o mulțime de oameni și a cunoscut chiar și celebritatea. La câteva luni de la demisia din Poliția Română, Teacă a oferit un sfat prețios foștilor lui colegi.
Viorel Teacă, unul dintre cei mai cunoscuți polițiști din România, a vorbit la „Podcastu’ lui Pope” despre motivul care a dus la decizia de a-și da demisia din Poliția Română, despre viața lui profesională, dar și despre convingerile după care se ghidează în viață.
Fostul polițist a oferit și un sfat prețios colegilor lui: să nu uite să fie oameni. „Polițiștii să facă următorul lucru: să nu uite să fie oameni. Dacă omul respectiv pe care l-ai oprit spune <<domne, am greșit, acuma pun centura, nu se mai întâmplă>>, ce rost mai are să îl sancționezi? Îl sancționez pe ăla care zice <<băi, poți să îmi dai 10 amenzi, eu nu port centura de siguranță și conduc cu ce viteză vreau eu, fiindcă eu mă descurc, eu sunt capabil>>. Atunci pe ăla trebuie să îl sancționezi, că poate să facă rău celorlalți participanți la trafic. Îi iei permisul, faci ce vrei tu. Și ți-ai atins scopul tău, și anume auto-educația”, a spus Teacă.
El a vorbit, totodată, și despre o situație des întâlnită în trafic, și anume șofatul cu telefonul în mână. „Și știi unde este civilizația, apropo de poliție și de condusul în trafic? Când văd o domnișoară cu o mașină frumoasă, roșie, cu bani mulți, îmbrăcată frumos și văd la volan că stă cu telefonul în mâna, îmi dau seama cât de involuată este acea persoană. Nu spun altfel. Când l-ai văzut cu telefonul la volan, îți dai seama că este un om necivilizat. Ține de civilizație și de cultură lucrul asta. (…) Mai arunc și eu ochiul pe telefon. Ar însemna să mint, mai arunc și eu. Dar una e să te uiți la telefon când sună și alta e să stai non-stop în mână, cu el așa în sus, să te vadă toată lumea”, a spus Viorel Teacă.