Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie 2024 Palatul Braunstein din Iași a găzduit vernisajul expoziției Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan. Colecția Muzeului Național Brukenthal, curatori: dr. Aurica Ichim și dr. Alexandru Constantin Chituță.
70 de lucrări de pictură și sculptură ale celor mai importanți și cunoscuți artiști români au fost împrumutate de Muzeul Municipal Regina Maria din Iași de la Muzeul Național Brukenthal și expuse în Palatul Braunstein din Iași. Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 martie 2024.
Alături de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Miklós Barabás, Carol Pop de Szatmari, Samuel Mützner, Gheorghe Petrașcu, Max Herman Maxy, Mattis Teutsch, Ion Jalea, Marin Gherasim, Georgeta Năpăruș, Alin Gheorghiu, Ovidiu Maitec s.a. vor putea fi văzute lucrări ale unor artiști care au activat și in Iași și au fost elevi sau profesori: Stefan Dumitrescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza sau Dimitrie Gavrilean.
Alături de aceștia, expoziția conține și lucrări care au o importantă legătură cu Iașul: basorelieful lui Ion Creangă și al primarului Nicolae Gane realizate de Ion Georgescu dar și lucrările de sculptură: Luceafărul de Ion Vlad sau Mihai Eminescu de Ion Vlasiu.
Vernisajul expoziției s-a bucurat de un public numeros: reprezentanți ai mediului academic, artistic, religios, politic și foarte mulți tineri și studenți din Iași. Evenimentul a fost deschis de soliștii Filarmonicii Naționale Moldova din Iași urmat de cuvântul doamnei dr. Aurica Ichim.
Cu acest prilej a fost prezentat mesajul adresat de doamna Raluca Turcan, Ministrul Culturii cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a deschiderii expoziției. Domnia sa a subliniat: „Realizarea acestei expoziții, intitulate „Capodopere. Arta din România de la clasic la contemporan. Colecția Muzeului Național Brukenthal”, este deosebit de importantă pentru viața culturală ieșeană și nu numai. Expoziția ce reunește 70 de lucrări realizate de cei mai cunoscuți artiști din arta românească: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba, Ion Jalea, Horia Bernea, Ion Pacea și mulți alții, reafirmă importanța colecției muzeului sibian și valorificarea patrimoniului cultural național. Să susținem industriile creative care valorifică arta, muzica, literatura, filmul, designul, să dezvoltăm turismul cultural prin promovarea obiectivelor istorice și să valorificăm patrimoniul nostru național prin conservare, restaurare și digitalizare reprezintă acțiuni esențiale într-o societate modernă. Astăzi, mă bucur că mediul cultural sibian și ieșean au înțeles asta, fiind extrem de implicate în aceste demersuri. Toate acestea generează locuri de muncă creative, care atrag tinerii talentați din toată țara și stimulează antreprenoriatul și schimburile culturale, fundamentale pentru o integrare europeană de succes.
Buna colaborare dintre cei patru actori implicați: Ministerul Culturii, Muzeul Național Brukenthal, Primăria Municipiului Iași și Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași generează un precedent deosebit, care ne asigură de faptul că avem toate pârghiile necesare pentru ca patrimoniul cultural mobil să fie promovat și cunoscut de cât mai multă lume.
Investiția în cultură și realizarea de evenimente culturale de calitate, precum această expoziție, pot atrage investiții și pot dezvolta comunitățile locale, generând deschiderea de noi orizonturi. Promovarea culturii contribuie la dezvoltarea turismului și comerțului. Evenimentele culturale au rolul de a crește atractivitatea unui oraș deopotrivă pentru locuitori și turiști. Mulțumesc domnului Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, pentru susținerea investițiilor în cultură, care determină dezvoltarea economică a orașului, reflectându-se atât în nivelul de trai, cât și în reputația Iașiului, un important centru cultural-academic al țării noastre.
Felicit Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași și pe managerul său, doamna Aurica Ichim, pentru dedicarea și implicarea în realizarea unor astfel de evenimente excepționale. Mă bucur de faptul că există o strânsă colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, o instituție culturală emblematică a orașului Sibiu și a României. Iată, este un exemplu de bună colaborare și bună practică pentru facilitarea accesului la cultură și îi mulțumesc, pe această cale, domnului Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal, pentru contribuția de a aduce și comunitatea ieșeană mai aproape de cultură, artă și frumos.
Vă invit să descoperiți această expoziție deosebită de la Palatul Braunstein din Iași!”
În continuare doamna Aurica Ichim, managerul Muzeului Municipal Regina Maria din Iași a subliniat: „Este cea mai importantă expoziție organizată în Moldova prin artiști români expuși. Este foarte important pentru noi să expunem artiști români foarte cunoscuți și a venit și confirmarea din partea istoricilor de artă, a colecționarilor și a mediului academic că această expoziție este foarte importantă. De Ziua Culturii Naționale nici nu putea fi altfel astăzi la Iași. Orașul se poate mândri că este nu doar capitala istorică a României dar și o importantă capitală culturală.”
Expoziția a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Domnul Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași a afirmat: „Este o expoziție unică la Iași și mă bucur că avem o colaborare extraordinară cu Muzeul Național Brukenthal și a luat sub aripa protectoare și Muzeul Municipal „Regina Maria”. Mulțumesc pentru efortul constant al domnului Alexandru Constantin Chituță, cetățean de onoare al Iașului că ne aduce valori de patrimoniu și evenimente expoziționale excelente pentru comunitatea ieșeană. Primăria Municipiului Iași va susține evenimentele culturale de calitate!”
Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal și curatorul expoziției a declarat: „Avem deosebita bucurie ca la începutul anului 2024, împreună cu Muzeul Municipal „Regina Maria”, Muzeul Naţional Brukenthal să organizeze una dintre cele mai importante expoziții de artă românească veche și contemporană pe care această instituție a organizat-o în România. Este cea mai importantă expoziție de artă românească și contemporană deschisă în România cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Am răspuns anul trecut provocării și invitației doamnei Aurica Ichim să realizăm un eveniment unic la Iași. Muzeul Național Brukenthal are o colecție de artă europeană foarte cunoscută însă avem și câteva mii de lucrări de artă românească și avem și lucrări în colecția Muzeului de Artă Contemporană a muzeului nostru. Sunt lucrări luate din cadrul expoziției de bază și din depozit. Unele dintre aceste lucrări părăsesc pentru prima data Muzeul Brukenthal. Mulțumesc pentru buna colaborare și sprijin doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, domnului Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, doamnei Aurica Ichim, Jandarmeriei Iași și colegilor restauratori, conservatori și personal administrativ din cadrul celor două muzee”.
În încheierea evenimentului a fost interpretată, de Cvartetul Finalis, „Balada” de Ciprian Porumbescu.
În perioada următoare, în cadrul expoziției din Iași va avea loc lansarea albumului dedicat colecției de Artă românească din cadrul Muzeului Național Brukenthal.