Investițiile Primăriei în infrastructura Sibiului pe 2024. Construcția unui cămin pentru persoanele vârstnice, una din principalele noutăți

Cei mai mulți bani din bugetul record al Sibiului din 2024 merg în Infrastructură și Mobilitate. Proiectele vechi sunt continuate, iar altele noi sunt demarate. Spre exemplu, municipalitatea anunță că va construi un cămin pentru persoane vârstnice. 

Investițiile Primăriei în infrastructura Sibiului pe 2024. Construcția unui cămin pentru persoanele vârstnice, una din principalele noutăți

În ciuda măsurilor economico-fiscale prin care Guvernul a redus veniturile municipalităților, propunerea de buget a Sibiului totalizează peste 1,15 miliarde de lei. Este o sumă record, cea mai importantă sursă de venit fiind fondurile europene nerambursabile atrase de primărie. 

Citește și: Bugetul Sibiului: Cum sunt împărțiți banii

Cei mai mulți bani merg anul acesta către Infrastructură și Mobilitate. Mai exact, din totalul de 1,15 miliarde de lei, 284,01 milioane lei vor fi folosiți pentru execuția, contractarea și elaborarea documentațiilor proiectelor de pe aceste două domenii. 

Cămin nou pentru vârstnicii sibieni, una dintre noutățile din proiectul de buget

Primăria va da bani pentru execuția unor lucrări aflate deja în derulare, precum extinderea străzii Viitorului. Anul acesta se vor executa și lucrările de amenajare a trecerii la nivel cu calea ferată de pe Calea Turnișorului și se va crea drumul de legătură dintre Intrarea Arieșului și Calea Dumbrăvii. Alte proiecte, deja cunoscute de public, se află în curs de contractare a execuției lucrărilor, cum ar fi viabilizarea cartierului Veterani. Tot la capitolul contractare se află și proiectul de reabilitare a podului gării, dar și cel de reabilitare a Turnului Sfatului. 

Municipalitatea va da bani, anul acesta, și pentru elaborarea de documentații tehnico-economici. Printre proiectele pentru care se vor întocmi PUZ-uri se numără și construcția unui cămin pentru persoane vârstnice. Anul acesta ar urma să fie elaborată și documentația pentru amenajarea unui cimitir pentru animalele de companie. De altfel, se vor elabora documentațiilor pentru amenajarea a trei parcări: una la Piața Cibin, piață aflată în proces de restructurare, a doua în cartierul Vasile Aaron și cea de-a treia în zona străzii Siretului. 

Autobuzele Tursib primesc mai repede verde la semafor 

Municipalitatea alocă o parte din banii de la bugetul local și către mobilitate alternativă. În timp ce pe malurile Cibinului sunt continuate lucrările pentru amenajarea pistelor de biciclete, pe strada Theodor Aman este în curs de execuție o altă pistă. 

Un proiect interesant, aflat și el în curs de execuție, este cel legal de sistemul inteligent pentru prioritizarea în trafic a autobuzelor Tursib. Acesta va fi montat în 15 intersecții din oraș, iar cu ajutorul lui, autobuzele vor primi mai repede verde la semafor, timpii de așteptare fiind reduși. Odată implementat sistemul, vor fi instalate și 130 de afișaje electronice care vor indica timpii reali de sosire în stație a mijloacelor de transport în comun. 

Municipalitatea are în plan să achiziționeze anul acesta 36 de autobuze electrice electrice pentru extinderea transportului public în zona metropolitană, împreună cu stațiile de încărcare necesare autobuzelor. Totodată, va cumpăra 45 de stații publice pentru încărcarea mașinilor electrice. Pe Dealul Gușteriței, se va demara proiectul de amenajarea a traseului pietonal și pentru biciclete. 

Tot la capitolul Mobilitate Alternativă se regăsește și proiectul privind amenajarea unui coridor integrat de mobilitate pe Calea Șurii Mici. Acesta se afla în faza elaborării documentațiilor tehnico-economice. 

Propunerea de buget al Municipiului Sibiu, în 2024, a fost supus consultării publice. Cetățenii au timp până la finalul lunii să analizeze documentul și să transmit sugestii sau întrebări.

Ultima oră

Comentariul meu