Slujba de târnosire a Mesei Sfântului Altar de la biserica „Sfântul Antonie cel Mare” cartierul Hipodrom din Sibiu și Sfânta Liturghie din ziua hramului singurului locaş de cult din Sibiu ocrotit de Sfântul Antonie cel Mare a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele prof. univ. dr. Vasile Mihoc, părintele dr. Ioan Ciprian Cândea, consilier administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, protos. Emilian Man, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare, notează Mitropolia-Ardealului.ro
După slujba de târnosire, ÎPS părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului a explicat celor prezenți atmosfera Pascală a acestei zile:
„Am terminat în această atmosferă pascală, nu pentru că am fi foarte aproape, ne apropiem de Paștile curând, ci pentru că totdeauna sfințirea unei biserici reactivează sau reactualizează evenimentul acesta al bucuriei, când lumina lui Hristos luminează tuturor. Lăcașul de închinare este un loc al unei prezențe reale a lui Hristos pe Sfânta Masă se află Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, păstrat pentru tot timpul anului, pentru împărtășirea grabnică. Pe Sfânta Masă se săvârșește jertfa cea fără de sânge a Sfintei Liturghii, în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare și de aici, de pe Sfânta Masă, care reprezintă mormântul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, noi luăm Pâinea Vieții, ne împărtășim cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, devenind purtători de Hristos. Biserica aceasta are o istorie a ei și ea se va definitiva și se va stabili pe parcursul timpului că așa a rânduit Dumnezeu, ca dintr-o casă micuță să se extindă și să facă o biserică mare și mai ales să se construiască Biserica vie care sunteți frățiile voastre. Biserica vie este comunitatea credincioșilor care se împărtășește din același potir pentru că atunci când s-a prelungit biserica Sfânta Masă Sfințită în capela care a existat deasupra, aici a fost luată și mutată acolo unde i-e locul acum, în altar. Ea a fost acum refăcută, rezidită și refacerea ei a cauzat retârnosirea sau resfințirea ei.” a explicat ierahul.
Credincioşii au fost prezenți în număr mare la Liturghia arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cuvântul de învăţătură, părintele profesor univ. dr. Vasile Mihoc, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului a explicat viața Sfântului Antonie cel Mare îndemnând la lecturarea scrierilor Sfântului Atanasie cel Mare despre ocrotitorul acestui lăcaș de cult.
„Era născut dintr-o familie înstărită din Egipt și a rămas orfan destul de tânăr. Nu cred că avea 18 ani când au murit părinții lui și s-a trezit deodată foarte tânăr că trebuie să se ocupe și de cele pământești, pentru că avea o soră. Era averea părinților destul de însemnată și își punea întrebarea ce să facă? Ori în Biserică au auzit acest Cuvânt al Mântuitorului: «Dacă voiește cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie.» și luat foarte în serios Cuvântul lui Dumnezeu. Asta a fost învățat din copilărie și a luat în serios acest cuvânt și cuvântul Mântuitorului către tânărul bogat: «Du-te, vindeți averile, dă-le săracilor și vino de-Mi urmează Mie.» și așa a făcut. A împărțit averea săracilor și a lăsat ceva pentru nevoile surorii sale, numai că luând aminte la cuvântul Mântuitorului, un alt cuvânt: «Nu vă îngrijiți pentru viața voastră, ce veți mânca sau ce veți bea sau cu ce vă veți îmbrăca. Căci știe Tatăl vostru cel Ceresc. Decât cele de care aveți trebuință. Nu vă îngrijiți pentru ziua de mâine, că ziua de mâine se va îngriji de ale sale El». Atunci și puținul care mai lăsat din averea lui l-a dat săracilor. El deja frecventa pe asceții din zonă, chiar lângă satul lui era un ascet, un bătrân îmbunătățit și el a mers și a ucenicit pe lângă dânsul și a învățat ceva că ceea ce vede trebuie să învețe și trebuie să împlinească și a înțeles că el poate ajunge la măsura celor pe care-i urma ba și mai mult și așa, în tinerețea sa, asta pe lângă mai mulți asceți și i-a depășit pe toți. A fost trimis de Domnul în viața pustnicească. Stând într-un loc sau în altul și el mai mult, a stat în tinerețea sa încă în subsolul, în subteranele ruinate ale unui fost templu idolesc. Era aceasta ca o provocare a iadului, pentru că locurile cele idolești, care fuseseră împreunate atâta vreme cu jertfe idolești, erau locuri prin excelență ale demonilor. Ori Sfântul Antonie, alegând să stea în acel loc, i-a provocat pe demoni, care au făcut tot ce se poate ca să-l alunge de acolo. A ajuns la lupte, cum am spune fizic cu demonii și a ieșit biruitor. După douăzeci de ani n-a părăsit locul acela 20 de ani ostenindu-se în posturi foarte aspre, în rugăciuni necontenite și cel care ni-l prezintă viața lui a fost un mare teolog. Știți că viața Sfântului Antonie cel Mare a fost scrisă de un om care l-a cunoscut pe Sfântul Antonie și care l-a cinstit l-a venerat foarte mult, acesta a fost Sfântul Atanasie cel Mare, marele teolog, marele luptător împotriva arianismului, cel care de la care ne-au rămas neîntrecute scrieri teologice.” a spus părintele profesor univ. dr. Vasile Mihoc, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului
Dorinţa credincioșilor din cartierul Hipodrom-Sibiu, de a avea un locaș de cult propriu, după mai multe încercări nereușite, s-a împlinit în anul 1988, când s-a cumpărat o casá pe strada Kolarov, nr. 23, care a fost transformată în capelă, sub coordonarea preoţilor parohi de la acea vreme: Pr. Filaret Costea, Pr. Valentin Boeriu și Pr. Ioan Sîrbu.
Locașul de cult a fost sfințit în ziua de 7 mai 1989 de cắtre vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală, dându-i-se hramul ,,Sf. Antonie cel Mare”. În perioada 1996-2000, biserica a fost dimensionată la forma ei actuală, prin prelungirea naosului și construirea altarului spre răsărit, iar deasupra intrării principale au fost ridicate două turnuri. Între anii 2001 și 2003 a fost pictat interiorul, în tehnica frescă, de către pictorul Marian Verza. Toate aceste lucrări au fost realizate sub coordonarea preoţilor Ilarie Benchea, Gheorghe Lup și Ioan Sîrbu, cu sprijinul credincioșilor din parohie în ziua de 16 ianuarie 2005, a fost sfinţită pictura de către P.S. Părinte Visarion Rășinăreanul, în prezenţa Mitropolitului Antonie Plămădeală. În anii următori au fost realizate mai multe lucrări de reamenajare și înfrumusețarea locașului de cult și a incintei acestuia. În anul 2023 s-a refăcut Sfânta Masă, care a fost placată cu marmură și pregătită pentru resfințire. Au fost achiziționate noi obiecte de cult, iar la exteriorul bisericii au fost montate 5 medalioane, pe arcul frontal al faţadei și 2 icoane cu Sf. Antonie cel Mare şi Sf. Dimitrie izvorâtorul de mir, în mozaic, la bazele turlelor.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire a Mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului și a preotului Ioan Emanuel Benchea de la Biserica „Sf. Antonie cel Mare” din Sibiu, care pe 02 ianuarie 2023 a plecat pe drumul veșniciei la doar 36 de ani.
Preotul Petru Coman noul preot paroh din cartierul Hipodrom a primit rangul de iconom stavrofor, domnul doctor Dumitru Rusu a primit Crucea Șaguniană pentru mireni pentru sprijinul acordat iar epitopii celor patru parohii au primit acte de cinstire.
Preotul paroh Gheorghe Lup a mulțumit Înaltpreasfințitului părinte Mitropolit Laurențiu Streza pentru părinteasca grijă asupra celor patru parohii adăpostite de biserica „Sf. Antonie cel Mare”. La final ierarhul a primit în dar o icoană și un buchet de flori din partea preoților lăcașului de cult.