Lotul 3 al Autostrăzii Sibiu - Pitești, cea mai mare lucrare din țară. Este nevoie de 3.000 de muncitori
foto CNAIR

Lotul 3 al Autostrăzii Sibiu – Pitești este cea mai grea lucrare din țară. Studiile de teren necesare construirii lotului 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești (A1) necesită 3.000 de muncitori din România și nu numai. Lucrearea presupune 37 de kilometri și 1,2 miliarde de euro.

Lotul 3 al Autostrăzii Sibiu - Pitești, cea mai mare lucrare din țară. Este nevoie de 3.000 de muncitori

Redăm mai jos declarațiile managerului de proiect, din cadrul unei înregistrări postate sâmbătă de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), potrivit Economedia.

„Ne aflăm în comuna Cepari, la km 76 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, lotul 3. O lungime de 37 de kilometri, peste 12 kilometri de poduri, pasaje și viaducte, peste 25 de kilometri de lucrări de consolidare. Autostrada care practic trece munții și face legătura dintre Țara Românească și Ardeal.

Avem pe parcursul autostrăzii două noduri rutiere. Unul la începutul contractului, în localitatea Cornetu și altul în localitatea Șuici, la Rudeni mai exact, în a doua jumătate a contractului. De asemenea, trebuie să construim și un ecoduct, care va traversa râul Olt, calea ferată și DN7.

În momentul de față suntem în perioada de proiectare, lucrăm la elaborarea proiectului pentru autorizarea de construire și a proiectului tehnic de execuție. Studiile de teren, în speță arheologia, studiile topografice și studiile geotehnice, au fost finalizate.

Ca și lucrări pregătitoare, după cum bine vedeți, am început cu organizarea de șantier din comuna Cepari și cu defirșarea pădurilor aflate în fond forestier. Vom mai avea încă o organziare în zona tunelului, la kilometrul 62+300 și încă o organizare la începutul contractului, la Cornetu, kilometrul 44+500.

Ne aflăm la km 61+800, în vecinătatea portalului 2 al tunelului, practic ieșirea din tunel. Este de o lungime de 1,7 kilometri, cel mai lung tunel de autostradă din România până în momentul de față. După cum bine vedeți în spatele meu, am identificat în perioada cercetării arheologice preventive un sit arheologic pe care deja l-am descărcat, deci nimic nu ne mai oprește în a demara lucrări de organizare de șantier odată ce autorizația de construire va fi obținută.
Ieșirile din tunel sunt la o ieșire de 25 de metri – ax între ele. Ceea ce vedeți în imagini sunt lucrări pregătitoare, defrișarea, sperăm ca în opt luni să vedeți cu totul altceva.

Acest lot, lotul 3, este complex din punct de vedere ingineresc și cea mai mare lucrare din România, atât ca valoare, cât și ca lungime – 37 de kilometri, 1,2 miliarde de euro.

Tunelul este o provocare din punct de vedere ingineresc, dar și structurile, având în vedede că vom avea viaducte continui, cu o înălțime de până la 40 de metri. Sunt lucrări complexe.

 

Ultima oră

Comentariul meu