Consiliul Județean nu a pierdut terenul de pe Calea Șurii Mici pe care vrea să construiască noul spital județean, asigură Guvernul României, care arată că termenul de cinci ani pentru demararea lucrărilor a fost respectat.
Consiliul Județean Sibiu ar fi putut pierde terenul de pe Calea Șurii Mici, transmis în administrare de către Agenția Domeniilor Statului, pentu a fi construit acolo Noul Spital Județean. Acest lucru s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi demarat lucrările în vederea construirii unității spitalicești în termen de cinci ani. În luna decembrie a anului trecut, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a dat asigurări că terenul respectiv, deși încă gol, nu va fi returnat către ADS, fiindcă „a avut loc demararea pentru executarea lucrărilor”, lucru dovedit printr-o adresă transmisă de Inspectoratul de Stat în Construcții în februarie 2022.
Pentru a nu crea false temeri și pentru a nu circula în spațiu public alte dezinformări, Consiliul Județean a făcut publică și poziția Guvernului României cu privire la acest subiect, care a garantat că terenul pentru viitorul spital județean nu a fost pierdut.
Guvernul asigură că termenul a fost respectat
În noiembrie 2016, Consiliul Județean a solicitat trecerea terenului de pe Calea Șurii Mici din domeniul public al statului și din administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS) în domeniul public al Județului Sibiu, în vederea construirii unui nou spital clinic județean de urgență. În decembrie 2016, Guvernul a aprobat transmiterea terenului în administrarea județului, cu condiția ca, în termen de 5 ani de la data semnării între părțile interesate a protocolului de predare-preluare a acestuia să fie demarate lucrările de construire a spitalului. În cazul nerespectării termenului, acest teren ar fi revenit de drept în domeniul public al statului și în administrarea ADS.
Printr-o adresă emisă de Secretariatul General al Guvernului se arată că punctul de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcții, potrivit căruia Consiliul Județean a respectat termenul de 5 ani pentru demararea în vederea executării lucrărilor spitalului, este unul corect.
„Demersurile realizate începând cu anul 2017 și până în prezent au contat în parcurgerea etapelor stabilite de reglementările în domeniul urbanistic, respectiv obținerea documentelor pentru suprafețele transmise, întocmirea documentațiilor tehnico-economice privind realizarea proiectului noului spital, inclusiv finanțarea procedurii de achiziție publică privind atribuirea execuției lucrărilor și echipării medicale a obiectivului de investiții, urând ca după depunerea și aprobarea cererii de finanțare prin Programul Operațional Sănătate/Programul Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești, să fie emisă Comunicarea privind începerea execuției lucrărilor. (…) Potrivit punctului de vedere exprimat prin adresa 5520/16.02.2022, Inspectoratul de Stat în Construcții, analizând etapele parcurse de Consiliul Județean Sibiu, apreciază că <<demararea în vederea executării lucrărilor de construire a început odată cu parcurgerea tuturor etapelor premergătoare obținerii autorizației de construire, sens în care s-a respectat, în opinia noastră, termenul stabilit>>. În consecință, având în vedere dispozițiile legale și luând în considerare punctul de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcții, instituție care exercită, potrivit legii, controlul de stat cu privire la respectarea disciplinei în urbanism și a regimului de autorizare a construcțiilor, precum și la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții, termenul de 5 ani se consideră a fi respectat”, se arată în adresa emisă de Secretariatul General al Guvernului.