Satul Petiș, cu o populație de doar câteva zeci de locuitori, este un loc unic în județul Sibiu și, probabil, în România. Aici, un sfert dintre locuitori sunt profesori universitari, ceea ce reprezintă cea mai mare concentrare de cadre universitare pe cap de locuitor din țară.
Povestea „universitarilor” din Petiș a început în 1990, cu Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu: „În aprilie 1990, am luat decizia de a căuta o casă departe de oraș. În Sibiu locuiam la bloc, lângă sediul Miliției, loc în care s-a tras mult la Revoluție. În acea perioadă era un sentiment de nesiguranță și am considerat că este mai bine să ne mutăm într-un loc liniștit și sigur”.
Este al doilea „record” greu de egalat pe care Petișul îl are, în condițiile în care, din cele 20 de case, una a fost amenajată ca muzeu, reunind colecții de veșminte tradiționale precum și numeroase obiecte din gospodării și ateliere sătești, proprietară fiind doamna Eugenia Dan, o pensionară activă, cu mult drag față de obiceiurile și portul tradițional din județul Sibiu.
„În sat s-a mutat și o familie de intelectuali din București care s-a apucat de crescut animale. Acum au 4 vaci și 60 de capre. Se bucură de viața simplă a acestui sat. Și eu am ajuns să iubesc Petișul. Pur și simplu sunt îndrăgostit de liniștea și aerul lui curat”, mai spune profesorul Dionisie Turcu, recent pensionat, și care, anul trecut, a primit „Premiul pentru întreaga activitate” la Gala Sportului Sibian, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu în cinstea tuturor celor care fac performanță în domeniul sportului.
În plus față de profesorii universitari, în Petiș locuiește și o familie de intelectuali din București, care s-a mutat în sat pentru a se bucura de viața simplă.
Satul Petiș este un loc unic, care oferă o combinație de liniște, frumusețe și educație. Este un loc de poveste pentru profesorii universitari din Sibiu, care au găsit aici un loc ideal pentru a-și desfășura activitatea și pentru a se relaxa.
-
Alegerile prezidențiale și parlamentare la Sibiu: Lista cu toate secțiile din oraș și străzile arondate la fiecare
miercuri, 20 noiembrie, 2024
-
Cum ne protejăm locuința în sezonul rece. Recomandările pompierilor sibieni
miercuri, 20 noiembrie, 2024
-
Motociclistă lovită de un șofer neatent în trafic pe o stradă din Mediaș
marți, 19 noiembrie, 2024
-
Adevăratul motiv pentru care Daniel Niculae a venit la FC Hermannstadt. ”Ne-a lipsit..”
marți, 19 noiembrie, 2024
-
Silezia Inferioară – efectul WOW și emoții sportive pe măsura campionilor
marți, 19 noiembrie, 2024