Elevii reclamă dreptul de a avea profesori apţi  din punct de vedere psihologic și psihiatric

Potrivit unui proiect al “Statutului Elevului 2.0”, depus, la data de 1 februarie 2024, la registratura Ministerului Educației, de către voluntari ai Organizației Salvați Copiii România şi reprezentaţi ai elevilor din mai multe judeţe,  elevii reclamă dreptul de a avea cadre didactice apte din punct de vedere psihologic și psihiatric.

In secțiunea a 3-a, numită Drepturi educaționale, la articolul 12 din proiect,  Statutul Elevului  reglementează drepturile și îndatoririle elevilor, în calitate de beneficiari primari ai educației, înscriși în unitățile de învățământ de stat, particular și confesional din România, având ca bază Legea    Învățământului preuniversitar nr. 198/2023 .

Aceasta prevede că  din categoria personalului didactic fac parte persoanele care au capacitate de exercițiu deplină, o conduită morală conformă cu deontologia profesionalăsunt apte din punct de vedere medical și psihologic pentru îndeplinirea funcției, dar nu stipulează ca obligatorii examenul psihologic sau psihiatric.

Legea actuală mai menţionează că “nu poate ocupa o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență, fals și uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.”

Totodată, profesorii care sunt cercetați pentru acte de violență, fie verbală sau fizică, nu vor mai putea preda pe parcursul anchetei disciplinare.

Aceeaşi lege defineşte abaterile disciplinare ale profesorilor , cum ar fi: faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor; orice fapte sau atitudini care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a antepreșcolarilor/preșcolarilor/ elevilor.

Proiectul de act normativ a fost redactat în urma unor consultări și dezbateri care au adunat în ultimele săptămâni peste 1.100 de elevi, inclusiv din Sibiu și reprezentanți ai acestora din toate județele țării, în cadrul unui proces coordonat de Salvați Copiii România.

Despre alte noi drepturi, solicitate de elevi, conform Proiectului  propus de organizaţia Salvaţi Copiii, puteţi citi în articolul de  aici

Ultima oră

5 răspunsuri la “Elevii reclamă dreptul de a avea profesori apţi  din punct de vedere psihologic și psihiatric”