Creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer în România. Alcoolul și tutunul, principalii factori
foto arhivă

Un studiu efectuat de către experții de la Organizația Mondială a Sănătății în 115 țări din întreaga lume trage un semnal de alarmă, relatează portalul de știri ziare.com. Au fost 9,7 milioane de decese din cauza cancerului, fiind 20 de milioane de cazuri noi în 2022. Medicii au anunțat că va exista o creștere de 99% a numărului bolnavilor de cancer în România și în țările în curs de dezvoltare până în anul 2050.

Creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer în România. Alcoolul și tutunul, principalii factori

Doctorii au descoperit că noile cazuri de bolnavi de cancer sunt cauzate în principal de 3 factori: tutunul, alcoolul și obezitatea, lucruri pe care oamenii trebuie să le evite pentru a scăpa de ucigătoarea boală, potrivit WHO.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), a publicat cele mai recente estimări ale poverii globale a cancerului. OMS a publicat, de asemenea, rezultatele sondajului din 115 țări, arătând că majoritatea țărilor nu finanțează în mod adecvat serviciile prioritare de cancer și îngrijiri paliative, ca parte a acoperirii universale de sănătate.

În 2022, au fost estimate 20 de milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese. Numărul estimat de oameni care erau în viață în decurs de 5 ani de la diagnosticul de cancer a fost de 53,5 milioane. Aproximativ 1 din 5 persoane dezvoltă cancer de-a lungul vieții, aproximativ 1 din 9 bărbați și 1 din 12 femei mor din cauza bolii.

Trei tipuri majore de cancer în 2022: cancerul pulmonar, mamar și colorectal. Noile estimări disponibile pe Observatorul Global al Cancerului IARC arată că 10 tipuri de cancer au cuprins în mod colectiv aproximativ două treimi din cazurile noi și decesele la nivel global în 2022. Datele acoperă 185 de țări și 36 de tipuri de cancer.

Cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu 2,5 milioane de cazuri noi reprezentând 12,4% din totalul cazurilor noi. Cancerul de sân la femei s-a clasat pe locul al doilea (2,3 milioane de cazuri, 11,6%), urmat de cancerul colorectal (1,9 milioane de cazuri, 9,6%), cancerul de prostată (1,5 milioane de cazuri, 7,3%) și cancerul de stomac (970 000 de cazuri, 4,9%).

Cancerul pulmonar a fost cauza principală de deces prin cancer (1,8 milioane de decese, 18,7% din totalul deceselor cauzate de cancer), urmat de cancerul colorectal (900 000 de decese, 9,3%), cancerul hepatic (760 000 decese, 7,8%), cancerul de sân (670). 000 de decese, 6,9%) și cancer de stomac (660 000 de decese, 6,8%).

Peste 35 de milioane de cazuri noi de cancer sunt prognozate în 2050, o creștere globală medie de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri estimate în 2022. Povara globală de cancer în creștere rapidă reflectă atât îmbătrânirea și creșterea populației, cât și modificările expunerii oamenilor la factorii de risc, mai mulți dintre ei sunt asociați cu dezvoltarea socio-economică.

Tutunul, alcoolul și obezitatea sunt factori cheie din spatele incidenței în creștere a cancerului, poluarea aerului fiind încă un factor cheie al factorilor de risc de mediu.

Cu toate acestea, creșterea proporțională a incidenței cancerului este cea mai izbitoare în țările slab dezvoltate, creștere cu 142% și în țările în curs de dezvoltare, printre care și România, creștere de 99% până în 2050. De asemenea, se preconizează că mortalitatea prin cancer în aceste țări se va dubla în această perioadă.

Ultima oră

Comentariul meu