Primăria Sibiu a obținut finanțare europeană pentru un nou proiect de îmbunătățire a eficienței energetice a unei clădiri în care funcționează o unitate de învățământ – grădinița nr. 29 de pe str. Negoveanu, din cartierul Vasile Aaron.
“Până în prezent am depus spre finanțare prin PNRR sau Programul Regiunea Centru 16 proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor de unități de învățământ, valoarea totală a acestora fiind de 214,16 milioane lei. Pentru 12 proiecte ne-a fost aprobată deja finanțarea, iar dintre acestea am și contractat lucrările pentru 3 proiecte. Astfel, prin aceste investiții scădem consumul și costurile cu utilitățile, crescând în același timp confortul elevilor și profesorilor.” a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Proiectul de eficientizare energetică a grădiniței nr. 29 însumează o investiție de 10,13 milioane de lei și presupune realizarea următoarelor lucrări:
- Înlocuirea completă a sistemului de iluminat și instalarea de corpuri cu LED, mai eficiente, conectate la un sistem de comandă la distanță pentru reglarea intensității luminoase și a timpului de funcționare, putându-se ajunge astfel la 40% economie
- Refacerea instalațiilor electrice în clădire
- Montarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să asigure parțial energia pentru iluminat, ventilație și pentru centrala termică
- Realizarea unui sistem de ventilație, cu recuperator de căldură și umiditate
- Reabilitarea instalației de energie termică prin dotarea centralei cu 3 pompe aer-apă. În sălile de clasă se vor monta 78 de ventiloconvectoare care se pot automatiza pentru a reduce consumul necontrolat de energie termică. De asemenea, pentru a reduce risipa de apă caldă se va monta o conductă de recirculare a apei calde de consum.
- Instalarea unui sistem inteligent de gestionare a consumului de utilități (Building Management System)
- Termoizolarea pereților exteriori, a soclului, a planșeului de pod și a plăcii peste subsol – în total peste 1.600 de mp
- Înlocuirea tâmplăriei deformate
- Reparații la șarpantă și înlocuirea completă a sistemului de colectare a apelor pluviale
- Refacerea rampei de la intrarea principală pentru accesul persoanelor cu dizabilități
- Refacerea finisajelor interioare
- Creșterea gradului de securitate la incendiu
- Pavarea și reamenajarea curților interioare și reconfigurare acceselor și aleilor.
Următorul pas pentru realizarea proiectului este semnarea contractului de finanțare și lansarea procedurii de achiziție pentru execuția lucrărilor.