Managerii celor mai importante instituții culturale din Sibiu au fost evaluați pentru activitatea din 2023 și au primit doar note de zece. Pentru anul acesta, conducerea instituțiilor culturale din Sibiu anunță un număr mare de evenimente organizate la nivel local.
Cristian Lupeș – Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Ciprian Ștefan – Managerul Muzeului ASTRA, Răzvan Pop – Directorul Bibliotecii Județene ASTRA, și Silvia Macrea – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul Junii Sibiului sunt cei care au primit nota maximă după evaluare. De asemenea și Vintilă Alina Angelica, managerul Școlii Populare de Arte „Ilie Mincu” din Sibiu, a primit nota zece.
Ciprian Ștefan, managerului Muzeului ASTRA, are planuri mari pentru anul curent, printre care și inaugurarea Casei Artelor. „În primul rând vreau să pun muzeul la punct pe partea de conservare și să dăm o împrospătare a tuturor evenimentelor organizate în Muzeu. Tot anul acesta inaugurăm Casa Artelor, de departe cel mai important proiect din partea estică a Europei vizavi de patrimoniul ei material. Organizăm NEMO (Organizația Europeană care gestionează toate asociațiile muzeale din Europa, dar și altele din lume). În rest, ne ocupă de partea de valorizare a patrimoniului, de comunicare și interpretare”, a spus managerul Muzeului ASTRA.
Managerul și-a mai propus ca muzeul să rămână în continuare oaza de relaxarea și pozitivism pentru sibieni, cât și pentru turiștii care îl vizitează. „Anul acesta va fi mai bun decât anul trecut. Muzeele trebuie să ofere societății starea de bine, când intri în muzeu trebuie să te încarci cu pozitivism și optimism. Noi gestionăm moștenirea României și când ai o moștenire trebuie să te îngrijești de ea să fie întreținută bine și oamenii să se simtă bine când vin să vadă „un depozit” de bucurie și optimism”, Ciprian Ștefan.
„Vrem să creștem calitatea activității artistice”
Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, și-a exprimat și el lista cu obiective pentru 2024. „Obiectivul pentru anul 2024 este să creștem calitatea activității artistice a instituției, să ne bazăm pe dezvoltarea clădirii și să ne îndreptăm mai departe spre repertoriile naționale, românești și locale. Un alt obiectiv este să ne adresăm marelui public și să fim un liant între cei care locuiesc în Sibiu și cei care ne vizitează orașul. Ne dorim să fim acei misionari, să luăm cultura din sala de concert și să o ducem afară, către oameni și să îi convingem să vină în sala noastră de concerte”, a spus Lupeș.
Cât despre evenimente, anul acesta se anunță un bogat în concerte și festivaluri la Filarmonica din Sibiu. Lupeș speră ca tot mai mulți sibieni să vină la spectacolele organizate de Filarmonică.
„Anul 2024 se anunță plin de evenimente grozave. Chiar mâine avem un concert extraordinar al solistul Michael Barenboim. Săptămâna viitoare sărbătorim și noi Japonia, printr-un concert în care solistul și solista și dirijorul sunt japonezi. Programul nostru este la fel de plin de festivaluri, așa cum v-am obișnuit. Dacă în luna februarie ne-am gândit la carnaval, în martie ne gândim la doamne și domnișoare cu programul „O floare pentru Thalia”, în aprilie și mai ne gândim la Paște, dar și la Ziua Europei, în iunie facem loc marelui festival de teatru ca în iulie să ne întoarcem pe scenă cu Zilele Româno-Americane, dar și cu concursul de interpretare pianistică. În august va avea loc cel mai iubit lăstar muzical al Filarmonicii „Concerte pe acoperiș” și în septembrie avem mai multe evenimente în sală și afară. În octombrie ne vom întâlni cu splendoare operei într-o nouă ediție „Sibiu Opera Festival” și în decembrie va avea loc o suită de concerte sub umbrela „Daruri Muzicale”, a spus Cristian Lupeș, de la Filarmonica de Stat.
Răzvan Pop: „Deja lucram la o serie de parteneriate”
Managerul Bibliotecii ASTRA, Răzvan Pop, speră ca anul 2024 să fie unul mai predictibil în ceea ce privește administratorii naționali și deciziile luate de aceștia. Cât despre principalul obiectiv al instituției, managerul spune că este deschiderea spre comunitățile rurale.
„Anul 2024 dorim a fi anul dezvoltării activității noastre în județul Sibiu. Deschiderea către micile comunități rurale dar și spre comunitățile urbane, altele decât cea sibiană, este scopul principal. Deja lucram la o serie de parteneriate, deja suntem prezenți cu mai multe activități în diferite localități. Sper ca anul 2024 nu va fi surprinzător pentru noi. Îmi doresc mai multe predictibilitate din partea administratorilor naționali”, a spus Răzvan Pop.
Statistic, zece pe linie arata o anomalie. Este imposibil in lumea reala ca cinci oameni sa primească simultan nota 10. Sa mai amintesc de curba lui Gauss? Nu mai exista nici macar mimarea corectitudinii. E pe fata! Multimim echpei galbene si baroneselor…
Mincu e la Bucuresti, si nu e Ilie, iar la Sibiu el Ilie este Micu!