râurile, pârăurile și câmpurile din jurul sibiului sunt pline de gunoaie de ce atâta ură față de natură?
(Fotografie generica din arhivă)

Compania de salubrizare SOMA a lansat în prag de primăvară campania ”De ce atâta ură față de natură?”. Pornind de modul în care arată unele intrări în Sibiu, cursuri de apă și zone de drumeție căutate de multă lume pentru relaxare, dar cu foarte multe deșeuri aruncate la întâmplare, SOMA și-a propus să atragă atenția asupra poluării care ajunge în mediul înconjurător. Și importanța colectării separate a deșeurilor.

Nu trebuie să fii ecologist ca să observi că la periferia orașului, cam la toate ieșirile, câmpul este presărat de PET-uri, ambalaje și resturi din plastic. Nu prea poți să faci o plimbare prin Pădurea Dumbrava sau până pe Dealul Gușteriței fără să dai peste gunoaie. Cazuri similare sunt și în Mărginimea Sibiului sau pe unele poteci de drumeție din Rășinari, ori Șelimbăr, din păcate… V-ați gândit vreodată cum se simt animalele când casa lor este acoperită de mizerii? Cum ajung ele forțate să trăiască printre PET-uri? Voi cum v-ați simți dacă cineva ar veni cu sacul de gunoi și l-ar arunca la voi în curte sau în fața blocului? De ce atâta ură față de natură? Aceasta este întrebarea pe care ne-o punem nouă, dar o și lansăm spre dezbatere în societate?

Nu încercăm să arătăm cu degetul, nu căutăm vinovați, dar nici nu putem rămâne indiferenți. Mai ales când au de suferit animale nevinovate. Spre exemplu, știați că bufnițele au un rol extrem de important în ecosistem, ele realizând un control al populaţiilor de rozătoare? Fără ele, am putea ajunge să fim înconjurați de șoareci și șobolani. Și cu toate acestea, mediul înconjurător, pădurile sunt mai pline de PET-uri și gunoaie, decât de bufnițe.

râurile, pârăurile și câmpurile din jurul sibiului sunt pline de gunoaie de ce atâta ură față de natură?
Credit: Gheorghe Andy Ghisoiu

Știați că aricii sunt niște animale extrem de folositoare mediului înconjurător? Aricii țin sub control dăunătorii, ajută la polenizare și dispersia semințelor, combat nevertebratele invazive și ajută la menținerea solului sănătos. Specialiștii spun prezența unui arici este indicator al biodiversității și sănătății mediului. Acum, gândiți-vă când ați văzut ultima oară un arici la marginea Sibiului și când ați văzut o groapă de gunoi, un PET sau moloz aruncat la periferie.

râurile, pârăurile și câmpurile din jurul sibiului sunt pline de gunoaie de ce atâta ură față de natură?
Credit: Gheorghe Andy Ghisoiu

Sibienii care merg în drumeție prin pădurea Dumbrava, pe câmpul dintre Cisnădie și Șelimbăr, sau urcă în Dealul Gușteriței, uneori, au bucuria de a vedea căprioare. De obicei sunt sfioase și se țin la distanță de oameni. Pe de altă parte, sibienii care ies la plimbare în aer liber cu siguranță găsesc pe lângă poteci deșeuri aruncate aiurea. PET-uri, ambalaje din plastic, uneori și moloz din construcții. De ce atâta ură față de natură?

râurile, pârăurile și câmpurile din jurul sibiului sunt pline de gunoaie de ce atâta ură față de natură?
Credit: Gheorghe Andy Ghisoiu

În egală măsură, lucrurile care ne deranjează în afara orașului sunt valabile și în zonele dintre blocuri. Nu există școală din Sibiu unde elevii să nu învețe despre mediul înconjurător și protejarea naturii, dar când ies pe poarta unității școlare văd platforme pentru colectarea deșeurilor unde sunt aruncate canapele, saltele, cutii mari de carton sau sticle direct pe jos. Menținerea curățeniei este un efort comun, o responsabilitate și o obligație pentru noi toți. Cum ne raportăm la natură și curățenia în care trăim ne definește pe noi, ca societate.

Vine primăvara, au ieșit ghioceii, ne vom oferi mărțișoare. Tradițional aceasta este perioada din an când facem curățenie, inclusiv autoritățile și ONG-urile organizează evenimente de ecologizare în aer liber. Este foarte important să participăm, să dăm o mână de ajutor, dar este și mai important să menținem.

În zilele următoare vă veți întâlni cu reprezentanții SOMA și AdiEco în mall-urile din Sibiu (Shopping City – 21 februarie, Promenada Mall – 24 februarie, Prima Shopping Center – 28 februarie), unde eroii colectării separate vă vor înmâna materiale informative cu noua campanie. Detalii veți auzi și la radio sau veți citi din presa locală. Nu în ultimul rând, un îndemn de bun simț veți vedea și pe panourile din oraș.

Dacă pe urmă ne vom plimba prin Pădurea Dumbrava, vom urca în Dealul Gușteriței sau vom ieși cu bicicletele până la Poplaca și nu vom întâlni deșeuri la tot pasul înseamnă că ne-am atins țelul. Până la urmă, de o pajiște cu flori, de apa curată a unui râu sau umbra unor copaci ne bucurăm împreună. Mai ales animalele, care pe bună dreptate se întreabă adesea: De ce atâta ură față de natură?

râurile, pârăurile și câmpurile din jurul sibiului sunt pline de gunoaie de ce atâta ură față de natură?

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

Publică

  1. Numai gunoaie, iar pe Calea Cisnădiei se taie toate florile din fața blocurilor. Grădini îngrijite de locatari, flori cumpărate de ei, udate de ei…îngrijite…totul pe dos…..

  2. Am mai scris si prin Tribuna; veniti pe vaile de la Obarsie, pe Almajea, spre Ghijasa si vedeti dezastru ecologic in toata „splendoarea” lui
    la Vurpar. Am luat atitudine publica, dar degeaba …

  3. Campania Soma este o campanie de sensibilizare, dar și de informare și conștientizare în același timp, asupra importanței colectării deșeurilor în locuri special amenajate, în recipientele de colectare selectivă și nu în natură.
    Fiecare dintre noi își dorește să trăiască într-un mediu curat și să respire un aer mai puțin poluat.
    Poza preluată din arhivă este o dovadă clară de AȘA NU.
    Toți ne putem aduce aportul și niciun gest, oricât de mic ar fi el, nu trebuie ignorat.
    Aruncarea deșeurilor în locuri care au o cu totul o altă destinație(promenadă, recreere, meditație) ar trebui semnalată autorităților, ceea ce vă sfătuim/rugăm și pe dumneavoastră.