Poză de Vlada Karpovich pe Pexels.com
Problema sănătății mintale este supusă atenției publicului de foarte multă vreme. Însă sunt și reticențe cu privire la cât de important este acest aspect într-un mediu de lucru la birou. Mulți angajatori consideră că totul se rezolvă de la sine și că nu este nevoie de atenție specială.
Pe de altă parte sunt și cei care sunt conștienți de faptul că un randament optim la muncă este oferit chiar de modul în care sănătatea mintală este promovată într-o companie. În rândurile ce urmează poți descoperi câteva metode cu ajutorul cărora să îți ții angajații aproape și sănătoși.
Care sunt căile prin care îți poți susține angajații din punct de vedere mintal și ce aport poți aduce?
- Evitarea burnoutului
Sunt mulți angajați în companiile din România, și nu numai, care se confruntă cu așa-zisul fenomen de burnout, cu alte cuvinte, epuizare. Munca exagerată și orele peste program au un impact considerabil asupra sănătății mintale și sunt mulți cei care se găsesc loviți de anxietate, stres la nivel înalt și chiar probleme grave de sănătate.
Studiile recente în domeniu arată că în jur de 75% dintre angajații din România întâmpină blocaje profesionale și probleme de sănătate mintală. Însă ca angajator ai putea să previi ca aceste lucruri să apară în compania ta. Sigur că vrei oameni pe care să te bazezi atunci când este nevoie, nicidecum angajați obosiți și fără chef de muncă.
Aceste lucruri pot fi evitate cu multă înțelepciune, însemnând că taskurile ce țin de un om și calificările sale să fie realizate de acel om, fără alte sarcini în plus care i-ar îngreuna situația. Există posibilitatea să faci angajări atunci când firma se dezvoltă și oamenii deja existenți în companie nu mai pot face față dinamicii de zi cu zi. Vei reuși astfel să continui cu oameni sănătoși din punct de vedere mintal și care să dea randamentul la care te aștepți.
- Recompense pentru rezultate
Munca nu ar trebui să se rezume doar la salariul lunar, primit cu regularitate în cont. De acest lucru au început să țină cont angajatorii deștepți, care știu că recompensele pentru rezultate bune aduc rezultate și mai bune. În plus, eficiența la locul de muncă și aprecierea cu ajutorul recompenselor periodice ajută ca afacerea să prospere tocmai datorită oamenilor mulțumiți de ceea ce primesc pentru munca lor. Un card Pluxee cu numeroase avantaje, achiziționat de pe Pluxee.ro, poate fi o asemenea recompensă pentru angajații companiei pe care o deții. Este interesant de subliniat faptul că astfel de “aprecieri” ajută la menținerea sănătății mintale la parametri optimi, așa că, nu strică să iei în calcul această opțiune.
- Schimbarea peisajului
Munca de birou nu mai este cum a fost. Libertatea de mișcare este un alt aspect de care țin cont oamenii care își caută de lucru. Un angajator cu perspective și gândire echilibrată poate pune în funcțiune o serie de metode pentru buna funcționare a angajaților din punct de vedere mintal. Zilele de birou se pot desfășura în alt cadru, poate la un restaurant care oferă brunch sau poate într-un spațiu deschis și diferit față de biroul de zi cu zi.
- Munca hibrid
Pandemia a fost cea care a dictat că este momentul schimbărilor pe plan personal și profesional și că multe dintre joburi se pot desfășura foarte bine de acasă. Doar ai văzut că până și trupele de pop rock binecunoscute au putut să țină concerte din propria sufragerie, live pe rețelele de socializare.
Crezi că un document nu poate fi completat și de acasă? Munca hibrid aduce multe beneficii și echilibrează viața de familie. În locul minutelor și orelor pierdute în trafic, un părinte își poate duce copilul la școală, ca mai apoi să se întoarcă acasă și să se apuce de muncă. Iar studiile au indicat clar că munca de tip remote dă randament și este eficientă atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Așadar, cu o sănătate mintală optimă, angajații pot fi extrem de eficienți. Metodele de mai sus sunt destul de interesante și foarte ușor de pus în practică, dacă ești în căutare de echilibru pentru oamenii care susțin afacerea ta.