Odată cu venirea primăverii se va deschide sezonul teraselor, ceea ce va face ca centrul Sibiului să devină din ce în ce mai populat. De obicei, în dimineața zilei, în timp ce se îndreaptă spre locul de muncă sau în timpul plimbării lor matinale, cei care apreciază cafeaua obișnuiesc să facă o oprire la una dintre cafenelele deschise pentru a-și achiziționa sortimentul preferat. De la 1 ianuarie 2024 costul cafelei a înregistrat o creștere semnificativă odată cu creșterea TVA-ului la o cotă de 19%. De asemenea, un factor important îl reprezintă creșterea chiriilor sau a prețurilor în ce privește transportul, ceea ce determină consumatorii de cafea să plătească cu câțiva lei mai mult decât în anii anteriori.
Șefii de cafenele prioritizează calitatea, chiar dacă provocările sunt multe
În inima orașului Sibiu, se găsește o gamă variată de cafenele care oferă o selecție bogată de soiuri și arome distincte, adaptate specificului fiecărui local. Printre acestea se numără Hug the Mug.
„Noi am încercat sa mentinem prețul. Am avut ultima modificare de preț în toamnă. Nu avem preconizate preturi deși provocarile sunt foarte mari. Calitatea cafelei va fi în permanență prioritară la noi’’, a explicat un reprezentant al localului Hug the Mug.
Pentru un Capuccino plătești și 18 lei
În acest scop, am examinat costul cafelei, vizitând câteva dintre cele mai populare cafenele din centrul Sibiului. Pentru un Cappuccino normal, probabil cea mai populară băutură pe bază de cafea pe care o preferă românii, poți plăti de la 12 la 15 lei, dacă nu dorești să adaugi arome speciale sau dacă nu optezi pentru pahare Large sau Extra Large pentru care ai putea plăti chiar și 16 sau 18 lei la Ted’s Coffee. La Hug the Mug, un Cappuccino de 180 ml costă 12 lei, la Arhiva de Cafea și Ceai plătești tot 12 lei pentru 150 ml, în timp ce la Meron, pentru 150 ml, trebuie să plătești 15 lei. La TheRefresh, un Cappuccino Italian de 100 ml este la prețul de 15 lei. Tot 15 lei valorează 160 ml de Cappuccino la Amor Perfecto sau la Charlie’s.
La Refresh au cafea cu ”note” mari
La Refresh, cafeaua servește ca bază pentru o varietate de sortimente de băuturi create pentru a satisface toate preferințele. De la opțiuni precum cafea cu caramel, cafea cu arahide glazurate, cafea cu scorțișoară și vanilie, până la variantele clasice de cafea, toate aceste băuturi au devenit populare în rândul clienților.
„Noi nu am adus modificări de preț, am făcut asta când au apărut scumpirile pe partea de aprovizionare în trecut și singurele prețuri care au suferit modificări sunt cele care au avut modificări de TVA dar am încercat pe cât posibil scăzând costurile de achiziție, fără să afectăm calitatea prodselor și fără să mărim prețurile ca să nu existe impact asupra clienților noștri. Încă din 2015 am avut prețuri foarte de bun simț dar țin minte că față de prețurile de acum cred că avem o creștere de 20% în 8 ani.
Noi folosim cafea de specialitate. În domeniu există și cafea de specialitate de calitate mai joasă dar și calitate mai înaltă. Se acordă un punctaj cafelei respective și noi mereu folosim în râșnită cafele cu punctaj mare’’, a explicat un managerul localului Refresh.
Pentru cei care apreciază gustul autentic al cafelei, fără adăugarea de zahăr sau lapte, un Espresso scurt poate avea un preț cuprins între 7 și 12 lei. La cafeneaua TTheRefresh, poți savura un Espresso de 30 ml la prețul de 7 lei. La Hug the Mug, aceeași cantitate costă 8 lei, în timp ce la Meron, Amor Perfecto și Charlie’s, prețul pentru un Espresso de 20 ml ajunge la 12 lei.
Cu toate acestea, clienții fideli sau cei obișnuiți să savureze o cafea de specialitate nu renunță la plăcerea zilnică, acordând o importanță deosebită calității băuturii.
„Eu beau cafea de specialitate din primul meu an de facultate care a fost un an în care am avut de-a face cu foarte multe provocări și dificultăți iar pentru mine a fost un refugiu. Cafeaua de specialitate are un gust complet deosebit față de cafeaua mainstream. Prefer Cappuccino dar încerc să mă îndrept încet spre a bea Espresso’’, a explicat Delia, clientă a localului Arhiva de Cafea și Ceai.
Meron menține prețurile. Deocamdată…
Reprezentanții cafenelelor afirmă că prioritatea este reprezentată de calitatea cafelei, iar acest aspect este la fel de esențial și pentru clienți. Prin urmare, aceștia sunt mulțumiți de numărul mare de băutori de cafea care își fac apariția, chiar și în contextul creșterii prețurilor.
„Ținem foarte mult la calitatea cafelei chiar și cu scumpirea de 10% nu vom majora prețurile pentru clienți. Față de lunile anului trecut nu am simțit o scădere a clienților, dimpotrivă e ceva creștere mai ales pentru că avem cafea de specialitate iar interesul spre zona asta de cafea este mai ridicat pe zi ce trece’’, a menționat managerul Cafenelei Meron din Sibiu.
În Barcelona un Espresso costă 1,5 euro
Diferența de preț este resimțită și de către clienții străini, care, deși apreciază calitatea cafelei pe care o degustă în cafenelele locale, ajung să plătească aproape dublu față de tarifele din țara lor. De exemplu, la El Petit Princep Brunch & Coffee din Barcelona, un Espresso scurt costă 1,5 euro, cu aproape un euro mai puțin decât în unele localuri din Sibiu.
„Treaba merge destul de bine, să zicem că suntem destul de mulțumiți chiar dacă sunt două luni destul de moarte: ianuarie și februarie, pe care să zicem că le-am trecut cât de cât bine. Oamenii care vin de afară, mai mult din Spania spre exemplu, zic că aici cafeaua e foarte scumpă. Pentru că ei sunt obișnuiți altfel, mergi la bar, îți iei un Espresso și dai pe el 1,20 euro, 1,30 euro maxim, echivalentul a șapte lei, și se întreabă cum de…Dar noi aducem totul din import. Noi cafeaua o măcinăm pe moment și o cântărim, avem un cântar special pentru cafea. Clienții noștri sunt foarte foarte mulțumiți de calitatea cafelei’’, a explicat Bucur Ionuț Daniel, un reprezentant al localului Charlies.
La ce prețuri au, nu mira pe nimeni ca sunt goale! Se vede în pozele din articol
5 to go? Cappuccino e 7 lei 🙂
Espresso 5 lei
Se găsesc și la alții variante la un preț decent.