Nemulțumirile sibienilor cuprinse în noul PUG al Sibiului. Vor mai multe parcări și zone de agrement. „Orașul se transformă în betoane și asfalt”

Sibiul nu are suficiente locuri de parcare, spații verzi, zone de agrement și sport, numărul mașinilor din trafic este mare, iar infrastructura rutieră nu este modernizată. Acestea sunt câteva dintre nemulțumirile sibienilor cuprinse în noul Plan Urbanistic General (PUG) al Sibiului, aflat în prezent în dezbatere publică. 

Nemulțumirile sibienilor cuprinse în noul PUG al Sibiului. Vor mai multe parcări și zone de agrement. „Orașul se transformă în betoane și asfalt”

Cele mai importante probleme din Sibiu, dar și propunerile cetățenilor privind intervențiile necesare pentru creșterea nivelului de trai au fost incluse în memoriul general al viitorului PUG, ce poate fi consultat AICI. 

Cele mai mari probleme ale Sibiului: lipsa parcărilor și a zonelor verzi

Sibienii sunt de părere că este nevoie de mai multe locuri de parcare în oraș, dar și de zone verzi și spații de agrement și sport, lucruri evidențiate în urma unui chestionar realizat cu ocazia realizării PUG-ului. „Cele mai frecvent menționate probleme ale Municipiului Sibiu (mai mult de jumătate dintre respondenți, însemnând peste 1450 de persoane), au fost legate de insuficiența locurilor de parcare, numărul mare de mașini în oraș, insuficiența spațiilor verzi, insuficiența zonelor de agrement și sport și infrastructura rutieră nemodernizată”, se arată în memoriul general al PUG-ului. 

Nemulțumirile sibienilor cuprinse în noul PUG al Sibiului. Vor mai multe parcări și zone de agrement. „Orașul se transformă în betoane și asfalt”
Strada Trifoiului, aprilie 2023

Dar, pe lângă acestea, mulți respondenți sibieni au adus în discuție și costul ridicat al vieții (costul utilităților, al locuințelor, al chiriei), cât și calitatea slabă a serviciilor sanitare, insuficiența transportului în comun spre localităților din jurul Sibiului, degradarea clădirilor istorice, calitatea slabă a transportului în comun și poluarea aerului. „Problemele care au fost menționate de mai puțin de 19% din respondenți sunt existența anumitor zone greu accesibile, calitatea slabă a educației, îmbătrânirea populației, diversificarea limitată a locurilor de muncă iar sărăcia și insuficiența activităților culturale în oraș au fost nominalizate de către 8% din respondenți”, se mai arată în documentație.

Dezvoltarea defectuoasă: „Dezvoltatorii nu respectă orașul” 

Sibienii sunt de părere că orașul s-a dezvoltat defectuos, iar asta fiindcă nu există reglementări urbanistice clare. „În ultimul timp se construiește haotic și dezvoltatorii nu respecta orașul”, este părerea unui sibian. 

Creșterea densității locuirii prin construirea de locuințe colective, permisiunea construirii de blocuri în zone de case, lipsa echipării cu infrastructură în zonele nou construite, lipsa spațiilor verzi a condus la o dezvoltare haotică, sunt de părere respondenții chestionarului. „Acordarea de autorizații de construire pentru blocuri in zone de case”, „Aprobarea construirii imobilelor, blocurilor cu regim de înălțime prea mare în raport cu vecinii, cartierul, infrastructura existentă”, „Cartiere noi în care stau mii de locuitori, construite fără spații verzi, creșe, grădinițe și școli”, sunt alte probleme semnalate de sibieni. 

Nemulțumirile sibienilor cuprinse în noul PUG al Sibiului. Vor mai multe parcări și zone de agrement. „Orașul se transformă în betoane și asfalt”
foto: arhivă

În opinia respondenților, consecințele dezvoltării spațiale recente au dus la suprapopulare, densificare care nu ia în considerare rețelele edilitare: „Urbanism haotic ce se bazează pe o
infrastructură de canalizare menajeră și meteorică precum și a utilitaților dimensionată la valorile anterioare zonelor nou populate” sau „Aglomerarea orașului prin construirea de blocuri în cartiere de case, ceea ce duce la suprasolicitarea rețelelor de utilități și a infrastructurii rutiere și la pierderea identității orașului. Cartierele de blocuri ar trebui să apară în zonele limitrofe” sau „Sibiul se transforma in betoane si asfalt”. 

Cum s-ar putea rezolva problemele din trafic 

Mai mulți sibieni care au participat la chestionar consideră că asigurarea infrastructurii pentru deplasarea cu mijloace de transport durabile, precum mersul pe jos sau cu bicicleta, ar putea rezolva problemele din trafic. „Lipsa alternativelor la transportul în comun. Pista de biciclete/trotinete/patine cu rotile, plasată direct pe carosabil nu este deloc sigură și descurajează folosirea mijloacelor de transport alternativ! Fiind un oraș cu distanțe mici, mi se pare că ar trebui să fie o prioritate pentru dezvoltarea orașului și rezolvarea ambuteiajelor din trafic!”, consideră un sibian. Altă persoană spune că, deși mijloacele de transport durabile reprezintă o opțiune pentru ea, nu poate folosi în siguranță infrastructura existentă, fiind nevoie de o îmbunătățire a acesteia. „Foarte multe trotuare sunt în stare proastă. La fel și pistele de biciclete, sunt prost unite între ele. Treceri de pietoni care nu țin cont de fluxul principal de circulație. Este greu să fii pieton sau biciclist”, constată acesta. 

În opinia respondenților, sunt necesare inițiative serioase de a încuraja folosirea bicicletei și a transportului în comun. Aceștia cer să fie reabilitată și infrastructura pietonală, multe trotuare aflându-se în stare proastă „de ani de zile”. 

Citește și: Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecți și urbaniști: „Am sesizat tendința urbanismului american de mall”

Ultima oră

Comentariul meu