Calea Șurii Mari, modernizată cu 40 de milioane de lei. Strada va avea până la 4 benzi, pistă de biciclete și aproape 60 locuri de parcare

Calea Șurii Mari va fi modernizată și lărgită la trei, respectiv patru benzi. Vor fi amenajate piste pentru bicicliști, dar și aproape 60 de locuri de parcare. Investiția se ridică la peste 40 de milioane de lei. 

Calea Șurii Mari, modernizată cu 40 de milioane de lei. Strada va avea până la 4 benzi, pistă de biciclete și aproape 60 locuri de parcare

Zona de nord a municipiului Sibiu este în continuă dezvoltare, lucru ce a condus la creșterea populației urbane, la dezvoltări imobiliare și, implicit, la supraaglomerarea drumurilor. „În această zonă se desfășoară un trafic auto, velo și pietonal în creștere ceea ce determină municipalitatea la găsirea unor soluții viabile pentru fluidizarea acestuia, îmbunătățirea infrastructurii de transport, modernizarea și reabilitarea căilor de acces”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea și extinderea străzii Calea Șurii Mari. 

Dat fiind faptul că artera face legătura între autostradă, cartiere rezidențiale, zone comerciale și centrul orașului, la orele de vârf, dimineața și după-amiază, traficul devine aglomerat, creându-se blocaje. Pe o mare parte din amplasament nu există nici trotuare sau facilități pentru pietoni și nici piste de biciclete. Rețeaua de canalizare pluvială lipsește, iar pe un tronson sun amenajate șanțuri deschise, infrastructura iluminatului public este învechită și nu există cablaj metropolitan. 

Calea Șurii Mari va avea 3 benzi. Pe unele porțiuni, 4

Calea Șurii Mari va fi modernizată pe tronsonul cuprins între pasajul superior Gara Mică și centrul comercial Prima Shopping Center. În cadrul investiției, pe lângă modernizarea străzii, sunt propuse inclusiv lucrări de realizare a iluminatului public, reabilitarea rețelei de cablaj metropolitan și a rețelelor de apă și canalizare, dar și amenajarea spațiilor verzi. 

Calea Șurii Mari va avea trei benzi și, parțial, patru benzi. Giratoriul din zona Drumul Ocnei va fi reamenajat și se vor face locuri de parcare. „Calea Șurii Mari va fi reabilitată prin realizarea unei părți carosabile cu lățimea între 10,50 – 14,00 metri, cu trei și parțial patru benzi de circulație, iar lungimea în ax a sectorului de stradă ce va fi realizat este de 968,18 metri. Se va reamenaja intersecția de tip girație din dreptul străzii Drumul Ocnei, cu raza interioară de 6 metri, zona de siguranță de 1 metru și câte două benzi de circulație cu partea carosabilă de 9 metri. Se vor amenaja 57 de locuri de parcare, paralel cu drumul și sub unghi de 60 de grade, sistemul rutier la parcări va fi același ca și la partea carosabilă. De o parte și de alta a carosabilului vor fi realizate trotuare cu lățimea variabilă pe unele sectoare de 1,00 – 3,00 metri, dar în mare parte cu lățimea de 1,50 metri. Pista de biciclete va fi amenajată doar pe partea stângă a străzii și va avea sens dublu de circulație. apele pluviale vor fi preluate prin guri de scurgere care vor fi racordate la rețeaua de canalizare pluvială proiectată. Canalul de la strada Macului va fi reprofilat pe o lungime de 145,0 metri pentru a deversa apele pluviale”, se arată în raportul de specialitate. 

Se vor monta 55 de stâlpi de iluminat metalici, de 8 metri, cu corpuri de iluminat de tip LED, cu putere maximă de 100W. Pentru iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni se vor monta corpuri de iluminat cu o înălțime de 4 metri. Rețelele de iluminat existente se vor dezafecta. 

Municipalitatea vrea ca, de-a lungul străzii, să fie plantați 210 de copaci noi, dar și arbuști și plante ornamentale (2.500 de bucăți). Va fi montat și un sistem de irigație și se va însămânța pământul cu trifoi pitic. Pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, zona se va amenaja cu pietriș mărgăritar. 

Realizarea investiției va asigura creșterea standardului de viață al populației, susține municipalitatea, arătând că astfel va fi asigurată o infrastructură adecvată pentru traficul auto, pietonal și de biciclete. Valoarea investiției este de 40.129.186,27 lei cu TVA, din care C+M 28.165.431,55 lei cu TVA. În ședința ordinară de la finalul lunii martie, consilierii locali vor vota un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. 

Ultima oră

Comentariul meu