Prognoza emisă de Administrația Națională de Meteorologie pentru perioada 8 aprilie – 6 mai 2024 indică că valorile termice vor înregistra o creștere pe întreg teritoriul României, fiind mai ridicate decât media obișnuită. În ceea ce privește precipitațiile, se preconizează că acestea vor fi deficitare, cu excepții în anumite zone și perioade, când vor fi apropiate de normă sau ușor excedentare, notează portalul de știri Economica.
În prima săptămână, 8 – 15 aprilie 2024, temperaturile vor depăși media specifică pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, în timp ce cantitățile de precipitații vor fi deficitare, mai ales în regiunile nordice.
În săptămâna următoare, 15 – 22 aprilie 2024, se estimează că temperaturile medii vor fi ușor peste normal în toate regiunile, cu o accentuare în zonele extracarpatice. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi ușor excedentare, în special în zonele montane.
Pentru ultima săptămână din aprilie, se prognozează o ușoară creștere a temperaturilor medii, acestea fiind peste valorile normale pentru această perioadă în întreaga țară. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de normă.
În perioada 29 aprilie – 6 mai 2024, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice, iar regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul țării va fi în general deficitar.
Administrația Națională de Meteorologie a prezentat și caracterizarea climatică a lunii aprilie, evidențiind că aceasta este o lună reprezentativă pentru primăvară, cu fenomene mai stabile decât în martie și cu o raritate a fenomenelor extreme de iarnă sau vară.
Datele arată că în luna aprilie temperatura medie lunară a aerului înregistrează o tendință crescătoare, cu cele mai ridicate valori înregistrate în sudul și sud-vestul țării.
În privința precipitațiilor, acestea cresc în intensitate, cu aversă de ploaie, însoțite uneori de descărcări electrice. Cantitățile de precipitații variază în funcție de regiune, fiind mai reduse în Bărăgan și Dobrogea și crescând în direcția nord-vest, respectiv odată cu altitudinea.
ANM a evidențiat că valorile extreme ale temperaturilor maxime și minime înregistrate în luna aprilie demonstrează variația climatică din această lună.