Cercetări recente arată că afinele sunt, de fapt, de culoare roșie. Motivul fascinant pentru care noi le percepem albastre are legătură cu învelișul lor ceros. Oamenii de știință susțin că stratul care le acoperă împrăștie o lumină albastră și ultravioletă, așa încât păsărilor li se par chiar… fosforescente.
Un studiu recent, publicat în Science Advances, a demonstrat că învelișul unor fructe precum afinele, strugurii și prunele au în componență nanostructuri care emit o lumină albastră și ultravioletă. Acest fenomen determină oamenii să capteze diferit, din punct de vedere cromatic, ceea ce au de fapt, în realitate, în fața ochilor. În același timp, pentru că păsările pot vedea lumina UV, pentru ele afinele sunt de un albastru ultraviolet.
După ce fructele au fost analizate la microscop, cercetătorii au observat că afinele conțin o cantitate însemnată de antociani- un pigment care ar trebui să influențeze colorarea lor în roșu. Totodată, s-a demonstrat și faptul că învelișul ceros al bobițelor are capacitatea de a-și crea culoarea proprie. Este vorba chiar despre albastrul perceput de oameni.
„Când freci exteriorul unei afine și scoți acest strat exterior de ceară (…) atunci poți vedea că dedesubt este complet întunecat”
Așa începe explicarea fenomenului descoperit Rox Middleton, fizician în cadrul a două universități din Anglia și Germania. Middleton s-a mai arătat fascinată și de faptul că acest tip de culoare nu pătează.
Conform știrileprotv.ro, reproducerea în laborator a stratului care influențează perceperea culorii afinei ar putea revoluționa multe industrii și nișe de creație. Acest lucra ar fi posibil în viitorul apropiat cu atât mai mult cu cât echipa de cercetători a dus la capăt, cu succes, un experiment propus. Experții au reușit să arate că ceara strugurilor din Oregon (Mahonia aquifolium) a devenit transparentă, după ce a fost dizolvată cu cloroform. Întinsă pe un card negru, ceara recristalizată și-a recăpătat nuanța albastră.