Sibiul, oraș cultural cu renume în Europa și orașul din România în care s-a deschis primul spital, găzduiește anul acesta o prestigioasă olimpiadă școlară, și anume etapa națională a Olimpiadei de Biologie pentru elevii claselor IX-XII/XIII, în perioada 20-25 aprilie 2024.
Olimpiada este o competiţie naţională de excelenţă ce se adresează elevilor din ciclul liceal, capabili de performanțe școlare înalte și pasionați de studiul uneia dintre cele mai frumoase discipline: biologia, care este știința vieții.
Acești tineri, prin pasiunea lor pentru știință, reprezintă elita de mâine, capabilă să răspundă la întrebări ce privesc aspecte fundamentale pentru omenire, confruntată în ultimul timp cu probleme din domeniile sănătății, alimentației sau schimbărilor climatice.
Astfel, în această primăvară, alături de Ministerul Educației, contribuim la scrierea unei pagini din evoluția intelectuală în domeniul biologiei, a 288 de elevi, oaspeți binecuvântați cu dragoste de om și de natură, catalizați de o voință puternică, însoțiți de peste 70 de profesori, care, împreună cu partenerii locali, vor transforma școala sibiană într-o sărbătoare.
Participanţii la olimpiadă sunt găzduiţi în hoteluri din centrul oraşului: My Continental şi Continental Forum, aproape de Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” Sibiu, unde se vor desfăşura probele de concurs, iar 38 de profesori din şcolile sibiene vor însoţi loturile de participanţi din toate judeţele ţării, pentru a le face şederea cât mai frumoasă la Sibiu.
Deschiderea evenimentului va avea loc în după amiaza zilei de 20 aprilie 2024, în Aula Magna a Universităţii „Lucian Blaga”, începând cu ora 1700, iar premierea olimpicilor, va fi organizată în data de 24 aprilie 2024, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat, începând cu ora 17 30.
Drept recunoștință pentru pasiunea acestor copii, ne-am propus să le împărtășim din feeria orașului nostru începând cu vizita celui mai mare muzeu în aer liber din Europa de sud-est, Complexul Naţional Muzeal Astra (Muzeul Satului), locul în care se redescoperă spiritul autentic românesc, tradițiile, poveștile și stilurile arhitecturale prezente în mai multe regiuni ale țării, dar și farmecul satului autohton; continuăm cu turul ghidat al orașului Sibiu și al muzeelor din Muzeul Național Brukenthal și finalizăm cu atelierele oferite de partenerii noștri de la Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Facultatea de Științe, Departamentul de Științe ale Mediului, Biologie și nu în ultimul rând, de Facultatea de Medicină.
Mai sunt doar câteva zile pană la debutul acestui eveniment, care se desfășoară pentru prima dată în orașul nostru. Ne aşteptăm oaspeţii – profesori şi elevi – cu sufletul deschis şi cu dorinţa ca aceştia să se simtă cât mai bine la noi în oraş și să devenim o amintire de referință în călătoria participanților pe drumul excelenței în educație și cercetare.