John Malkovich și Isabelle Adjani vin la FITS. Primesc o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu

În timpul primei conferințe dedicate Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția 31, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” a fost foarte bucuros să anunțe că printre cele șapte nume importante din lumea culturală internațională care vor primi o stea pe Aleea Celebrităților, se regăsesc actorii John Malkovici și Isabelle Adjiani.

John Malkovich și Isabelle Adjani vin la FITS. Primesc o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu

John Malkovici va juca alături de Ingeborga Dapkunaite în trei reprezentații ale spectacolului „În singurătatea câmpurilor de bumbac” de Bernard-Marie Koltès în regia lui Timofey Kulyabin. Cei doi pornesc într-un dans al vorbelor, dar detaliile și obiectul înțelegerii lor rămân învăluite în mister. În schimb, asistăm la un dialog primejdios, cu vorbe alese cu măiestrie, despre dorință și împlinire, rațiune și simțire, putere și sexualitate. În zilele de 26, 27 și 28 iunie spectacolul se va juca la Fabrica de Cultură – UniCredit – Sala Faust.

„ John Malkovich, un actor din Statele Unite ale Americii, una din cele mai mari personalități din artele spectacolului din lume(…)Ne bucurăm că după eforturi intense, pentru că am dorit să îl avem anul trecut, la ediția cu numărul 30, dar din păcate a coincis perioada festivalului cu programul fimărilor și nu am reușit să îl aducem. Din fericire, și nimic nu e întâmplător, spectacolul cu care îl aducem este mult mai bun și mai important decât ce ne propusese anul trecut. Este un spectacol al unuia din marii regizori ruși care a fugit din Rusia. Spectacolul este făcut la Berlin și va avea un succes cu totul aparte”, a spus Constantin Chiriac.

John Malkovich și Isabelle Adjani vin la FITS. Primesc o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu

Scurtă biografie a actorului John Malkovich

John Malkovich (n. 1953) a devenit deja un nume de referință în lumea cinemaului internațional, fapt confirmat de numeroasele distincții care i-au încununat cariera. A studiat actoria la William Esper Studio, devenind în 1976, până în 2020, membru al Steppenwolf Theatre Company din Chicago, alături de care a jucat în numeroase spectacole. În 1984 semnează primul său rol într-un lungmetraj – Places in the Heart (regizat de Robert Benton) – care îi aduce o nominalizare la Premiile Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar. În 1985 și-a făcut debutul pe Broadway, interpretându-l pe Biff din Moartea unui comis voiajor, alături de Dustin Hoffman, acest rol aducându-i un Premiu Emmy. Din acest moment, cariera sa devine din ce în ce mai impresionantă, colaborând cu regizori precum Steven Spielberg, Bernardo Bertolucci, Woody Allen sau Luc Besson. A jucat alături de alte nume de referință ale cinemaului internațional, precum Glenn Close, Uma Thurman, Michelle Pfeiffer, Daniel Day-Lewis, Alain Delon sau Johnny Depp. Întreaga sa activitate a fost răsplătită prin numeroase premii și nominalizări la cele mai importante festivaluri de teatru și film din lume.

John Malkovich și Isabelle Adjani vin la FITS. Primesc o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu

Isabelle Adjani va recita poeme românești în spectacolul său

Un alt nume important care va fi prezent la cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este celebra actriță franceză Isabelle Adjani. Pe 26 iunie, ea va urca pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu pentru cu spectacolul „Les murmures de l’âme”. Conceptul spectacolului aparține lui Valérie Six, iar în acesta, actrița va da viață textelor unor giganti ai literaturii, precum Marguerite Duras, Annie Ernaux, Cynthia Fleury, Camille Laurens și Françoise Sagan. Într-un gest de respect și recunoștință, Isabelle Adjani va include trei poeme din cultura națională a României în cadrul spectacolului său.

John Malkovich și Isabelle Adjani vin la FITS. Primesc o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu

„Isabelle Adjani va primi o stea pe Aleea Celebrităților. Este un nume uriaș pe care reușim să îl aducem la Sibiu și ceea ce este foarte important este că o aducem cu un spectacol care sună mai bine în franceză decât în română. <<Freamătul sufletului>> în franceză este tradus <<Les murmures de l’âme>>. Am avut o surpriză absolut extraordinară pentru că spectacolul pe care îl face este un spectacol dedicat emoției, poeziei, sensibilității. Am primit, spre surprinderea mea un mesaj de la domnia sa, rugându-mă ca și cunoscător de poezie nu numai românească, ci și internațională, să-i recomand trei poeme pe care vrea să le includă în spectacol. A fost așa de mare emoția încât i-am cerut să mă lase o zi să mă gândesc. Va fi un moment cu totul și cu totul extraordinar”, a mai spus directorul festivalului.

Scurtă biografie a actriței Isabelle Adjani

Isabelle Adjani (n. 1955) este, fără îndoială, un nume care s-a impus în cinemaul internațional, în rândul celor mai bune actrițe din toate timpurile. Familiarizată cu lumea platourilor de filmare încă de la vârsta de 14 ani (odată cu rolul din filmul Le petit bougnat din 1970), cariera impresionantă a Isabellei Adjani adună roluri în peste 30 de producții cinematografice. A lucrat pentru La Comédie Française timp de doi ani, începând cu vârsta de 17 ani. În cinema, printre rolurile sale emblematice se numără cele din filmele Regina Margot (1994, în regia lui Patrice Chéreau), Camille Claudel (1988, în regia lui Bruno Nuytten) și Posedata (1981, în regia lui Andrzej Zulawski). A fost recompensată cu cinci premii César pentru Cea mai bună actriță, performanță unică în întreaga istorie. De asemenea, Isabelle Adjani este singura actriță care a primit vreodată două Premii Cannes în cadrul aceleiași ediții a prestigiosului festival (pentru rolurile din Posedata și Quartet, în 1981). La aceste performanțe se adaugă două nominalizări la Premiile Oscar. În 2010, este numită Cavaler al Legiunii de onoare.

John Malkovich și Isabelle Adjani vin la FITS. Primesc o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Aleea celebrităților la Sibiu??!! Ale cui celebrități? Ale altora? Cam cum e cu statuia tâlharului șef de odinioară, Brukenthal Samuel von? Ha!