absl: digitalizarea și tehnologizarea transformă piața muncii din sibiu

Asociația Business Service Leaders în România (ABSL) organizează vineri, 19 aprilie, la Sibiu workshop-ul cu tema „Navigând printre provocările industriei serviciilor pentru afaceri”, la care participă peste 100 de specialiști din industria locală.

absl: digitalizarea și tehnologizarea transformă piața muncii din sibiu

În cadrul acestui eveniment, companiile discută despre efectele ultimelor modificări legislative și fiscale asupra pieței muncii, modul în care se transformă spațiile de lucru, impactul asupra mediului și responsabilitate socială. Unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda întâlnirii este cel legat de tehnologie în contextul pieței muncii. Automatizarea muncii și folosirea Inteligenței Artificiale în tot mai multe procese ar putea adăuga până la 3,5 puncte procentuale anual la creșterea productivității. Cu toate acestea, angajații vor avea nevoie de sprijin pentru a dobândi noi competențe, în timp ce unele meserii/ posturi se vor schimba semnificativ.

„În industria noastră, resursa umană este esențială, de aceea estimăm că până în 2030 60% dintre necesitățile unui job se vor axa pe abilități precum creativitatea, munca în echipă, proactivitatea, adaptabilitatea și cunoștințele digitale. Profilul de angajat căutat fiind în special tehnic sau economic, cu buna cunoaștere a limbilor străine. Într-o industrie globală tot mai competitivă, avem nevoie să dezvoltăm în România servicii tot mai complexe, cu valoare adăugată mare”, explică Ciprian Dan, Președinte ABSL.

Serviciile de achiziții, HR, IT și servicii operațiuni clienți sunt cel mai frecvent oferite de către companiile din industria serviciilor de afaceri din Sibiu, potrivit raportului ABSL de la finalul anului trecut. Evoluția angajaților care oferă aceste servicii este strâns corelată cu evoluția tehnologiei, acest aspect oferind numeroase perspective de dezvoltare profesională.

absl: digitalizarea și tehnologizarea transformă piața muncii din sibiu

„Provocarea actuală este să ținem pasul cu schimbările care au loc în jurul nostru. Tehnologia avansează extrem de rapid și în acest context învățarea continuă devine un factor cheie. Educația nu se oprește la terminarea studiilor, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieții. Cei care au înțeles deja acest lucru nu vor avea probleme de adaptare la noile cerințe din piața muncii, indiferent cum va evolua ea”, spune Dan-Sas Achim, Head of Operations Teleperformance Romania.

Se estimează în continuare o creștere a cererii pentru specialiști în domenii precum inteligența artificială și machine learning, implicit o dezvoltare continuă a competențelor specialiștilor din aceste domenii. Date fiind amenințările tot mai mari și mai variate ale atacurilor cibernetice, specialiștii în cybersecurity – cei care pot proteja datele și sistemele în fața unor asemenea atacuri – sunt și vor fi tot mai căutați.

Serviciile financiare vor avea un trend ascendent, iar acest lucru va determina o creștere a numărului de angajați din acest domeniu. În următorii ani, cererea pentru analiști financiari specializați în analiza datelor va lua amploare. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea pozițiilor din departamentele financiare să necesite cunoștințe solide despre tehnologia blockchain, care în prezent nu este atât de răspândită.

De asemenea, cei care doresc o carieră în HR, în industria serviciilor de afaceri, vor avea tot mai multă nevoie de competențe digitale sporite, o serie de procese precum ștatele de plată, managementul beneficiilor, evaluarea performanțelor angajaților sau chiar procesul de recrutare urmând să fie complet automatizate.

O altă profesie de viitor va fi cea de business analyst, adică acei specialiști care identifică nevoile business-ului și implementează tehnologia în business, având expertiză în ambele.

„În ceea ce privește serviciile de outsourcing din Sibiu candidații vorbitori de limba germană, franceză, spaniolă, italiană, respectiv engleză, sunt căutați. Sibiul rămâne un centru foarte bun pentru companiile din zona de producție, R&D și engineering. În 2024 interesul nostru este mai ales pe zona de servicii de infrastructură precum cybersecurity, cloud infrastructure, digitalization platform sau system/network, motiv pentru care o să avem oportunități pentru profesioniștii mid-level din aceste arii”, spune Rebeca Toader, Sr Talent Acquisition Lead Stefanini.

 Pentru piața serviciilor pentru afaceri din Sibiu se estimează anul acesta o creștere de minimum 10% a numărului de angajați.

 „De la înființare până la sfârșitul anului 2023, angajările au crescut anual cu aproximativ 20%. În 2024, ne axăm pe recrutarea în IT și posibil vom deschide noi poziții în Finanțe. Scopul nostru este să extindem compania pentru a deveni un centru de excelență în Finanțe și IT. Proiectele noastre sunt flexibile și se adaptează la cerere, recrutăm în principal pentru telemuncă, facilitând angajările la nivel național. Preferăm să oferim oportunități de dezvoltare colegilor existenți pentru proiectele noi”, completează Dragoș Vecerdea, Head of  Shared Service Center CWS Sibiu.

 Conform Institutului Național de Statistică, digitalizarea și tehnologizarea sporesc nevoia de forță de muncă înalt calificată, astfel că între 2018-2030 va exista o creștere cu 60% a numărului de persoane calificate. 42% din orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării / digitalizării și 1 din 2 angajați va avea nevoie de o reconversie profesională.

 „În următorii zece ani anticipăm o consolidare puternică a echilibrului între tehnologie și resurse umane din companii. Aceasta sinergie va genera efecte semnificative asupra pieței muncii, având ca rezultat o creștere a flexibilității. Odată cu specializarea tot mai accentuată, prestarea de servicii sub formă de proiect devine din ce în ce mai obișnuită, iar ocuparea mai multor joburi simultan va deveni normă”, explică Alexandru Matenciuc, Country Manager Colt România.

Conform raportului ABSL, majoritatea companiilor (77%) au înregistrat rezultate mai bune în 2023 față de 2022, în timp ce creșterea numărului de angajați a fost de 10% în ultimii doi ani.

Aproximativ 200.000 de angajați lucrează în prezent în industria serviciilor pentru afaceri, din care peste 3% se află în Sibiu.

Boilerplate ABSL

Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa peste 80 de companii care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Rolul ABSL România este de a susține expansiunea sectorului de Business Service și transformarea acestuia într-un vector important al creșterii economice a României. Asociația își atinge obiectivele prin facilitarea colaborării in cadrul sectorului, realizarea de studii, promovarea sectorului dar si a oportunitatilor pe care Romania le ofera si conlucrarea cu autoritatile in vederea dezvoltarii industriei.

Activitatea ABSL este structurată pe mai multe puncte cheie – organizarea de evenimente de schimb de bune practici si networking (de relationare), realizarea de studii si ghiduri, promovarea Romaniei in relația cu investitorii, organizarea de proiecte educationale, relații guvernamentale.

Din  ABSL  România  fac  parte atât companii autohtone, cât și multinaționale de profil, lideri regionali și globali precum: ACCA, Accenture Services, AECOM, Allianz Worldwide Partners, Allianz Services, Bluepoint, Bosch Service Solutions, Be Think Solve Execute, British American Tobacco, Booking Holdings, Carestream Dental, Capgemini, Cegeka Romania, Chain IQ, Central Europe Technologies, Conduent, Code of Talent, Colt Technology Services, Concentrix + Webhelp, CWS Business Global Services, DB Global Technologies, Deloitte Audit, Deutsche Telekom Services Europe, Dover Business Services, Ernst & Young, Eucom Business Language, Euromaster Tyres & Services, EXL Service, Foundever, FSP Global, Garrett Motion, GEP, Genpact, Global Remote Services, Gi Group, Goodyear Dunlop Tires Operations Romania, Hatwit, Hewlett Packard Enterprise, HP Inc. Romania, Horvath, Kellanova Global Business Service, KMG Rompetrol, IGT Solutions, iSS Romania, Lovering&Partners, Luxoft Professional Romania, Linde Global Services, Lion’s Head, Majorel, MassMutual Romania, Mazars, Microsoft Romania, Michelin Business Services, Molson Coors, Mood Media, OMV Petrom Global Solutions, OpenText, Optima Solutions Services, PwC Romania, Procter&Gamble, Prohuman, PTC Romania, Randstad, Renault Business Services, SCC Services Romania, Selir, Service HUB, Societe Generale Global Solution Centre, Stefanini Romania, Suvoda Software, Talent Collection, TDCX

Romania, Teleperformance, TELUS International, Temps HR, Tenneco, Total Energies, UniCredit, Valoris Center, Vertiv Romania, Viking Romania, _VOIS, Wipro Technologies și WNS Global Services Romania.

De asemenea, COS, IO Partners, PwC, Regina Maria, SKANSKA, Steelcase și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners susțin ABSL în calitate de parteneri strategic ai asociației.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică