gripa aviară. oms avertizează asupra riscului crescut de transmitere la om și mortalitate ridicată
foto Profimedia Images

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat preocuparea în legătură cu extinderea gripei aviare H5N1, care prezintă o rată de mortalitate „extrem de ridicată” la oameni, conform informațiilor furnizate de The Guardian, citează Digi24.

gripa aviară. oms avertizează asupra riscului crescut de transmitere la om și mortalitate ridicată

O epidemie izbucnită în 2020 a dus la moartea sau sacrificarea a zeci de milioane de păsări domestice. În ultima perioadă, extinderea virusului la mai multe specii de mamifere, inclusiv la bovinele domestice din Statele Unite, a crescut riscul de transmitere la oameni, a avertizat OMS. Jeremy Farrar, cercetător șef al agenției de sănătate a ONU, a declarat că aceasta rămâne o preocupare majoră. El a menționat că, în luna precedentă, vacile și caprele au fost adăugate pe lista speciilor afectate – o evoluție surprinzătoare pentru experți, deoarece nu se credea că acestea sunt susceptibile la acest tip de gripă. Autoritățile americane au confirmat că o persoană din Texas se recuperează după ce a fost expusă la gripa aviară, iar 16 turme din șase state au fost infectate, aparent, după contactul cu păsările sălbatice.

Conform lui Farrar, varianta A(H5N1) a devenit o „pandemie animală zoonotică globală”. El a subliniat că marele motiv de îngrijorare este că, prin infectarea rațelor, găinilor și a acum și a mamiferelor, acest virus își dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii și, mai important, capacitatea de transmitere de la om la om. Până în prezent, nu există dovezi că H5N1 se răspândește între oameni. Cu toate acestea, în cele sute de cazuri în care oamenii au fost infectați în ultimii 20 de ani prin contact cu animalele, rata mortalității este extrem de ridicată, deoarece oamenii nu au imunitate naturală la acest virus.

În perioada 2003-2024, au fost raportate 889 de cazuri și 463 de decese cauzate de H5N1 la nivel global în 23 de țări, ceea ce ridică rata de mortalitate la 52%. Farrar a subliniat că recentul caz din SUA, în care oamenii s-au infectat după contactul cu un mamifer infectat, evidențiază riscul crescut. El a avertizat că, atunci când virusul pătrunde în populația de mamifere, crește riscul de transmitere la oameni, deoarece „acest virus nu face decât să caute noi gazde”. Farrar a cerut o monitorizare sporită, afirmând că este crucial să se înțeleagă câte infecții umane au loc, deoarece acolo va avea loc adaptarea virusului. El a subliniat necesitatea dezvoltării de vaccinuri și terapii pentru H5N1 și a insistat asupra importanței asigurării că autoritățile sanitare la nivel regional și național au capacitatea de a diagnostica virusul. Scopul este ca, în cazul în care H5N1 se transmite la oameni, cu transmitere de la om la om, să existe o capacitate imediată de răspuns, subliniind necesitatea unui acces echitabil la vaccinuri, terapii și diagnoze.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică