Se reia programul de bugetare participativă în Sibiu. Sibienii pot propune proiecte  

Municipalitatea sibiană reia, din acest an, programul de bugetare participativă. Sibienii se pot implica din nou și pot identifica probleme și soluții, venind cu proiecte importante pentru comunitate. 

Se reia programul de bugetare participativă în Sibiu. Sibienii pot propune proiecte  

Bugetarea participativă este un program care, în anii trecuți, a antrenat sibienii și i-a implicat în comunitate. Mulți au depus proiecte, iar unele dintre ele au fost acceptate pentru finanțare și chiar extinse. Doar că, din 2020, programul a fost întrerupt. Din 2024, municipalitatea sibiană așteaptă noi propuneri. 

„Organizăm anul acesta o nouă sesiune a programului de bugetare participativă din dorința de a afla ce proiecte își doresc sibienii să propună pentru orașul lor sau pentru cartierul lor. Va fi un exercițiu bun de implicare a cetățenilor în procesul decizional care privește proiectele de dezvoltare și, de aceea, sper ca aceștia să participe în număr cât mai mare. Cetățenii sunt cei mai apropiați de problemele cu care se confruntă în oraș, acest program fiind un instrument foarte util pentru ca noi să aflăm soluțiile pe care le propun”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Se reia bugetarea participativă 

Bugetarea participativă este un proces democratic, deschis și transparent prin care cetățenii Municipiului Sibiu sunt încurajați să identifice și să semnalizeze problemele comunității, iar apoi să propună soluții sub formă de proiecte. 

Consilierii locali vor vota, în ședința de la finalul lunii aprilie, regulamentul privind bugetarea participativă, urmând ca mai apoi sibienii să poată veni cu propuneri de proiecte. „Procesul de bugetare participativă este unul orientat către cetățean, iar obiectivele principale ale acestuia sunt: creșterea dialogului dintre cetățeni și administrația publică; ajustarea politicilor publice în concordanță cu nevoile și așteptările cetățenilor; incluziunea – favorizarea unui cadru care să permită implicarea cetățenilor în co-crearea procesului de dezvoltare urbană; consolidarea democrației participative; creșterea transparenței în activitatea administrației publice”, se arată în regulament. 

Sibienii vor putea propune proiecte în mai multe domenii de interes, cum ar fi: Sibiu Oraș Accesibil (Mobilitatea și infrastructura urbană – alei, trotuare, zone pietonale, îmbunătățirea căilor de acces, fluidizarea traficului, propuneri zone cu restricții auto, piste de biciclete ete), Sibiu Oraș Verde (Spații verzi – înființare, amenajare, dotare, plantare arbori), Sibiu Oraș Recreativ (Spații publice și locuri de joacă), Sibiu Oraș Inteligent (Digitalizare/Smart city), Sibiu Oraș Educat (Domeniul Educației), Sibiu Oraș în Mișcare (Domeniul Sportului). 

Când se depun proiectele 

Vor putea participa în procesul de bugetare participativă toți cetățenii care au împlinit vârsta de cel puțin 18 ani și au domiciliul sau reședința în municipiul Sibiu. Un cetățean poate depune un singur proiect pe fiecare dintre cele 6 arii tematice. Bugetul maxim al fiecărui proiect se va încadra în 150.000 euro.

Procesul va cuprinde mai multe etape. Proiectele vor putea fi depuse în perioada 10 mai – 10 iunie. Apoi, între 11 iunie și 31 iulie, proiectele vor fi analizate, urmând ca etapa de vot să se desfășoare în perioada 1 august – 16 august. Voturile vor fi validate în 23 august, iar în 30 august se vor afișa rezultatele finale. 

Propunerile de proiecte vor fi depuse de cetățeni prin intermediul portalului bugetareparticipativa.sibiu.ro. Proiectele vor putea fi votate apoi de cetățeni, pe același portal. Maxim 10 proiecte vor fi alese, la final, pentru a primi finanțare și pentru a fi implementate în anul 2024 sau în anul 2025. Regulamentul complet poate fi consultat AICI. 

Ultima oră

Comentariul meu