Starbucks și-a propus să micșoreze paharele în care comercializează îndrăgita cafea, cu scopul de a reduce poluarea. Dimensiunea recipientelor va fi, astfel, redusă cu 20% în SUA, în următoarele săptămâni.
În contextul în care inflația face deja ravagii, americanii vor fi nevoiți să accepte și această nouă posibilă schimbare. După ce paiele și capacul au trecut și ele prin modificări semnificative, în vederea reducerii consumului de plastic, acum a venit și rândul celebrelor pahare Starbucks, anunță New York Post. Acestea vor fi micșorate „peste noapte”, cu 20%, în speranța de a nu-i revolta pe clienții care, de fapt, vor plăti mai mult pentu mai puțină cafea.
Plastic Pollution Coalition- organizația care militează pentru a stopa întrebuințarea plasticului, la scară globală, a aplaudat mișcarea considerând-o un pas cu impact pozitiv. Reprezentanții Plastic Pollution Coalition susțin, totuși, că ar dori să vadă cât mai multe inițiative din partea companiei, luate în această direcție.
În acest sens, Starbucks a mai încercat să aplice, în statul California, reduceri pentru clienții care vin să își ia cafeaua de la magazin în cănile proprii. În continuare, în actualele piețe de testare, oricine se prezintă cu ceașca personală la ghișeu primește o reducere.
Eforturile companiei de a reduce generarea de deșeuri poluante au început acum patru ani, iar perspectiva este una cu bătaie lungă. Până în 2030, Starbucks și-a propus să folosească doar ambalaje reciclabile, reducând cu până la 50% consumul de materiale puternic poluante. „Inginerii au testat sute de mii de modele pentru a reduce cât mai mult plasticul, în timp ce paharul își păstrează robustețea”, a declarat Amelia Landers, vice-preşedinte pentru inovare la Starbucks.
Compania nu a anunţat, încă, dacă va schimba materialul folosit sau dacă doar va reduce cantitatea celui comercializat în prezent.
La ora actuală, Starbucks foloseşte pahare din polipropilenă (PP), un polimer uşor de reciclat. Problema este, însă, că procesul natural de descompunere al acestui element poate dura până la 30 de ani.
La nivel globail, se dorește ca atât Starbucks, cât și alți comercianți de alimente și băuturi să renunțe la recipientele de unică folosință și să prioritizeze reutilizarea paharelor din oțel inoxidabil, sticlă sau ceramică.