În cartierul Trei Stejari din Sibiu, pe cinci terenuri aflate în zona străzilor Bâlea, Fabricii, Șerbota și Lector, se vor construi blocuri, clădiri comerciale, un loc de joacă pentru copii și locuri de parcare. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) s-a aflat în dezbatere publică la finalul anului trecut, iar recent municipalitatea a făcut publice doleanțele cetățenilor, cât și răspunsurile dezvoltatorului.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) privind dezvoltarea unei zone mixte, care să cuprindă clădiri rezidențiale și comerciale, un loc de joacă pentru copii, parcări și spații verzi, în apropiere de centrul Sibiului, s-a aflat la finalul anului trecut în dezbatere publică, iar sibienii au putut transmite sugestii către municipalitate. Dezvoltatorul a răspuns doleanțelor lor, lămurind dacă pot fi rezolvate.
Complex rezidențial în Trei Stejari
Unde cândva se afla fabrica de bere Trei Stejari, vor răsări blocuri, cu regim de înălțime S+P+3+M / S+P+3+R / S+D+P+2+M / S+D+P+2+R. Principala funcțiune a zonei va fi de locuire colectivă. Vor fi amenajate, apoi, și funcțiuni pentru servicii, cum ar fi o clinică medicală de specialitate și magazine la parterul imobilelor. Se vor construi un loc de joacă pentru copii, dar și parcări și spații verzi. Totodată, va exista și un supermarket. Lidl a anunțat de mult timp că va deschide un magazin în zona Trei Stejari. (DETALII AICI)
Suprafața totală a terenurilor este de peste 11.000 metri pătrați. Înălțimea clădirilor nu va depăși 16 metri la streașină de la cota terenului natural. „Restructurarea zonei industriale vechi, actualmente localizată într-o zonă limitrofă zonei centrale, în apropierea gării CFR a orașului Sibiu, necesită odată cu edificarea de noi spații locative destinate locuirii individuale, completarea zonei cu servicii aferente și comerț, cu scopul realizării unei echilibrări a cerințelor și a ofertei acestei zone mixte. Terenurile virane rezultate în urma demolării vechilor industrii au și potențial de dezvoltare pentru zone verzi. Pe lângă locuințele colective și servicii, complementar se vor amenaja scuaruri și zone verzi, de relaxare și petrecere a timpului liber, care se vor adresa locuitorilor din întreagă zonă învecinată”, se arată în documentul redat spre consultare anul trecut. Beneficiarul proiectului este SC DUO IMMO SERL și Veroli Farmacie SRL.
Sibienii au cerut locuri de parcare cu plată
Un sibian a adus în atenția municipalității faptul că în această zonă traficul rutier este sufocat din cauza mașinilor parcare pe strada Șerbota.
„Având în vedere dezvoltarea de magazine și clădiri de locuit colectiv în această zonă, este absolut necesară crearea de locuri de parcare suficiente atât pentru funcțiunea de locuit, cât și pentru cea comercială. Totodată, din partea Primăriei Sibiu este necesară o sistematizare mai bună/eficientă a circulației în zona imediat adiacentă acestor parcele studiate, pentru a se evita efectul ce l-a produs deschiderea sediului NTT. De când s-a deschis acest sediu, care beneficiază de o parcare foarte generoasă care aproape tot timpul stă 50% goală, circulația pe strada Șerbota a devenit un calvar, fiind mașini parcate pe ambele părți ale străzii, deși vorbim de o stradă cu dublu sens, abia dacă se poate circula într-un sens. În plus, în viitorul foarte apropiat va fi finalizat și spațiul comercial de la parterul clădirii NTT, ceea ce va duce la aglomerarea și mai mare a zonei respective”, a transmis un sibian în sesizare.
Acesta a propus ca viitoarele locuri de parcare create în zonă să fie cu plată, iar strada Șerbota să nu fie transformată în stradă cu sens unic. „Pentru crearea de locuri de parcare care eventual să poată fi ocupate de către vizitatorii spațiilor comerciale nou create în zonă (care nu neapărut că nu vor fi bine dimensionate, dar din comoditate cel mai probabil nu vor fi ocupate corespunzător, cum se întâmplă actualmente pe strada Șerbota unde parchează – mai degrabă blochează complet o bandă de circulație, se pot marca locuri de parcare pe străzile cu sens unic din zona, exact așa cum s-a procedat pe ultimul tronson al străzii Urlea. Totodată, dat fiind valorile crescute de trafic ce vor fi în zonă și de necesarul crescut de locuri de parcare, este imperativ necesar ca aceste locuri de parcare nou create să fie cu plată, în așa fel încât ele să nu fie ocupate de către locuitorii din zonă. Implementarea unui sens unic pe strada Șerbota nu este fezabilă din simplul considerent că aceasta ar trebui să preia traficul de pe străzile cu sens unic din zonă (Axente Sever, G. Enescu, Podragu, Urlea)”, a transmis sibianul în sesizarea către municipalitate privind PUZ-ul.
Dezvoltatul a transmis că va propune introducerea unor semne rutiere cu „parcarea interzisă” pe ambele sensuri de mers, astfel încât circulația să nu mai fie gâtuită de autovehiculele parcate pe marginea drumului. „În documentația de urbanism PUZ este clar specificat ca pentru această parcelă se cere suplimentar o documentație de urbanism PUD pentru clarificarea acceselor și a modului de parcare a autovehiculelor. Sugestia dumneavoastră este binevenită, o vom lua în considerare și vom înainta spre primărie”, a transmis dezvoltatorul.
Alți cetățeni au primit clarificări privind regimul de înălțime și volumul clădirilor, care vor fi „în consens cu direcțiile de dezvoltare a zonei centrale de interes public”.