Jurnal de Pelerin: Sibieni în Ţara Sfântă, 8 zile pe urmele Invierii lui Hristos
Pelerini sibieni în Ţara Sfăntă Foto: arhiva Centrul de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea din Sibiu

După o perioadă de suspendare, cauzată de tensiunile din Orientul Mijlociu, pelerinajele către Țara Sfântă se reiau treptat. Pelerinii din Sibiu şi din Sibiu şi Braşov se pregătesc să plece într-o călătorie sacrală în Săptămâna Luminată,  începând de marți, 7 mai 2024. Reporterul Ora de Sibiu va însoți acest grup de pelerini sibieni, urmând să relateze experiența lor într-un serial de reportaje sub forma unui jurnal de pelerin. Așteptați-vă să descoperiți frumusețea și profunzimea acestei aventuri spirituale, în fiecare episod ce va urma.

Jurnal de Pelerin: Sibieni în Ţara Sfântă, 8 zile pe urmele Invierii lui Hristos

Sibieni, pe urmele Invierii lui Hristos,  în Săptămâna Luminată

Reprezentantul  Centrului de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea din Sibiu, din cadrul Mitropoliei Ardealului, ne-a mărturisit că pelerinii sibieni nu par  îngrijoraţi de tensiunile din Israel, aceştia exprimându-şi interesul de a pleca în pelerinaj, pentru 8 zile, într-un circuit generos, prilej cu care vor ajunge la în locuri din Israel ca: Muntele Taborului , Drumul Crucii (Via Dolorosa), Sfântul Mormânt, Aşezământul Românesc de la Ierusalim, biserica din Lod- cu moaştele Sfântului Gheorghe şi multe alte locuri.

Pelerinajul mai cuprinde şi un mic circuit în Iordania, unde vor vizita una din cele 7 mari minuni ale lumii, cetatea Petra, aflată în patrimoniul UNESCO,  Izvorul vechi de 3000 de ani al profetului Moise sau lalte ocuri sfinte din Bethleem şi din deşertul Hozeva.

Astfel, vom începe cu un prim pelerinaj, destinat în special sibienilor, chiar din data de 7 mai 2024, în Săptămâna Luminată, primul derulat de noi, după perioada de conflict”, după ne-a declarat preotul misionar Emil Oancea, cel care se ocupă de activitatea Centrului de Pelerinaje amintit, din cadrul Mitropoliei Ardealului şi care ne-a asigurat că pelerinii sunt în siguranţă, agenţia fiind în legătură permanentă cu Ambasada României la Israel.

Săptămâna Luminată urmează imediat Duminicii Paștelui, iar prima slujbă din această săptămâna începe prin cuvintele „Veniți de luați lumină„. De altfel, Biserica vesteşte de Sfintele Paşti: „Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele de sub pământ„. Săptămâna Luminată ne cheamă, astfel, pe toţi, să purtăm în noi lumina Invierii lui Hristos

Reporterul Ora de Sibiu va călători alături de cei 32 de pelerini, din Sibiu şi Braşov, pentru a documenta, la fața locului, cât de sigură este zona pentru turişti şi care sunt măsurile de securitate, pentru a descoperi cultura „poporului ales”, aşezămintele româneşti de acolo,  precum şi modul în care românii, dar mai ales sibienii, se pot bucura de toate acestea, în Săptămâna Luminată.

Traseul pelerinilor în locurile sfinte străbate 2 ţări, Israel şi Iordania

Prima dată pelerinii vor pune piciorul pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, după care, în prima zi, vor urca direct pe Muntele Taborului (Israel), unde în luna august  coboară Lumina sub formă de nor . In ziua următoare, împreună cu reporterul Ora de Sibiu şi cu preoţii însoţitori ai agenţiei, vom ajunge în cealaltă ţară, Iordania şi vor putea admirea mirajul contrastelor dintre zgârie-nori şi corturile beduinilor şi vom ajunge la Izvorul lui Moise, profetul biblic.

Sibienii vor vizita şi Petra, una dintre minunile lumii, din deşertul Iordaniei, după care vor putea admira Muntele Nebo (Iordania), de unde Moise a privit spre Pământul Făgăduinţei- Israel .

Intorşi în Ţara Sfântă, pelerini, reporter şi preoţi însoţitori, Ovidiu Polexă din Sibiu şi Alin Albu din Braşov, vor relua Drumul Crucii, cunoscut drept Via-Dolorosa şi se vor îndrepta spre Biserica Sfântului Mormânt, unde, în aceste zile se vor bucura de Lumina Invierii. Cu toţii vor fi primiţi la Aşezământul Românesc de la Ierusalim, unde biserica cuprinde cele mai frumoase picturi murale ale sfinţilor români.

Incepând cu ziua a V-a a pelerinajului, grupul de pelerini vor ajunge la chiliile Sfinţilor români din zona deşertului Hozeva şi la peştera Naşterii Domnului din Bethleem, foarte aproape de zona actuală de conflict. Ei vor putea să vadă cu ochii lor minunea de la râul Iordan, unde Domnul a fost botezat, precum şi oraşul Ierihon şi locurile sfinte de la Marea Moartă.

Pelerinajul se va încheia cu locul în care moaştele Sfântului Gheorghe sunt scăldate în mir, loc cunoscut ca fiind localitatea israeliană Lod, unde atât creştinii cât şi musulmanii vin să se închine.

Sibienii se pregătesc de alte 2 pelerinaje

„Pe lângă aceste experienţe, preotul însoţitor Ovidiu Polexă, nu va călăuzi doar paşii pelerinilor sibieni la Locurile Sfinte, ci va aduce cu sine, în fiecare loc, cunoaşterea şi expertiza sa, pentru ca cei prezenţi să poată înţelege cât mai mult din istoria creştinismului, precum şi din faptele Mântuitorului şi ale Apostolilor, la fel de actuale şi astăzi”, ne spune organizatorul pelerinajului.
Grupuri de pelerini din Sibiu şi din  alte zone din Ardeal se pregătesc să plece în pelerinaj spre locurile sfinte, în perioada imediat următoare, pentru care se fac deja înscrieri, după cum ne-a  mărturisit preotul Emil Oancea, reprezentantul Centrului, iar apoi pelerinajele se vor relua în lunile august-septembrie, a completat acesta.
Poţi citi despre Ziua I a pelerinajului  aici , ca să afli despre minunea de pe Muntele Tabor, sau caută următoarele episoade, din Ziua a II-a despre Iordania, aici şi din Ziua a III-a despre Cetatea Petra, aflată în Patrimoniul Unesco, aici . Dacă vrei emoţie maximă, ne poţi însoţi pe Drumul Crucii, din ziua a V-a a pelerinajului sau în Pustiul Iudeii, să afli despre Minunile de la Mănăstirea “Sfântul Sava cel Sfinţit” şi Biserica Naşterii Domnului din Betleem  , din ziua a VI-a a pelerinajului. Nu rata nici experienţa noastră de la Râul Iordan, unde Iisus a fost botezat sau mănăstirile  din cel mai vechi oraş al lumii, Ierihon, din ziua a VII-a.
Sibienii interesaţi să descopere locurile din Ţara Sfântă pot să se  înscrie la următorul pelerinaj în Israel, organizat de Mitropolia Ardealului, cost 900€ 8 zile/7 zile nopți şi să se adreseze Centrului de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea din Sibiu, str. Mitropoliei nr.36, Tel: 0767321520, persoană de contact preot Emil Oancea.

Ultima oră

Comentariul meu