Centrul de Activități și Resurse Regionale de la Casa Artelor s-a deschis oficial marți, 7 mai, de la ora 12.30. Piața Mică a fost plină de oamenii, iar pe scenă au luat cuvântul oficialități ale județului Sibiu.
[brid video=”1644693″ player=”38897″ title=”Casa Artelor” duration=”47″ description=”undefined” uploaddate=”2024-05-07″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1644693_th_663a148e1372d_1715082382.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1644693_sd_663a148e1372d_1715082382.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1644693.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Casa Artelor s-a deschis oficial publicului marți, 7 mai. Zeci de sibieni au luat parte la evenimentul de deschidere a Centrului de Activități și Resurse Regionale de la Casa Artelor, cel mai nou hub creativ din Sibiu, din Piața Mică. Pe lângă personalitățile politice, la eveniment au fost prezenți și sibienii care au primit titlurile de Tezaure Umane Vii, dar și meșteri care au făcut demonstrații de ateliere de debitare scândură și fierăstrău vertical.
Primul care a luat cuvântul a fost directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan, și a vorbit de importanța dezvoltării prin cultură. „Iată-ne într-un moment istoric cum îmi place de când sunt la Muzeul Astra pentru că noi știm să construim zile care să rămână în istorie, nu doar ca evenimente ci mai degrabă ca dezvoltare viitoare a acestei țări prin prisma patrimoniului spiritual și material. Nu vă ascund că am emoții pentru că acest proiect este ca al treilea meu copil și am ținut și țin la el în continuare și vreau să crească frumos pentru că merită tot ceea ce înseamnă resursele patrimoniale, materiale și valorile noastre identitare. Nu a fost ușor. Anul acesta se împlinesc 15 ani de colaborarea cu partenerul din Norvegia, proiecte care au modelat infrastructura sectorului cultural muzeal din România, proiecte care au dezvoltat produsul cultural turistic și au așezat Muzeul Astra pe harta muzeelor importante din Europa. Avem o autoritate care ne susține permanent și ceea ce ne face să mergem cu încredere înainte pe drumul pe care am apucat. Avem parteneri de nădejde în Ministerul Culturii și Unitatea de Management a proiectului și avem parteneri străluciți din afară, cu care am construit nu doar în România, dar și în Norvegia multe lucruri bune și nu vrem să ne oprim aici”, a declarat directorul Muzeului ASTRA, Ciprian Ștefan.
„Este un exemplu de bună practică”
Casa Artelor este cel mai nou hub creativ din Sibiu unde urmează să se desfășoare expoziții de bază și temporare. Casa Artelor a fost renovată complet din fonduri norvegiene și fonduri de la Consiliul Județean Sibiu și cuprinde săli multifuncționale pentru activități de instruire formală și non-formală, spații pentru activități de educație muzeală și pro-patrimoniu, spații fluide pentru proiectele creative ale comunității și noi forme ale antreprenoriatului cultural, spații pentru memorie culturală, spații pentru experimentare și interactivitate, pentru punerea în valoare a produselor meșteșugărești și artizanale, dar și spații pentru recreere, pentru întâlnire și socializare pentru comunitate.
Președinta Consiliului Județean Sibiu a vorbit despre cum județul Sibiu apare pe harta turismului cultural european și cât de importantă este certificarea meșterilor. „Bun venit la Casa Artelor, Centrul de Activități și Resurse Regionale care devine de astăzi exemplu de bună practică pentru valorizarea patrimoniului material din județul nostru și din zona de sud a Transilvaniei. Astăzi este un moment istoric când un monument istoric care și-a pus amprenta asupra dezvoltării orașului începând cu secolul 16 devine un hub cultural al secolului 21 și resursă principală de conservare și valorificare a elementelor identitare din regiune. Certificarea competențelor pentru meșteri populari, formarea profesională în antreprenoriatul cultural asigură componentele cheie pentru un turism cultural de calitate și implicit dezvoltare sustenabilă pentru comunități. Toate acestea, precum și modul în care spațiile acestei clădiri sunt organizate cu zone de producție, galerii de artă populară, cafenea și spații multifuncționale demonstrează încă o dată că sprijinul pe care Consiliul Județean îl oferă pentru instituție etalon în muzeologia națională și un exemplu pentru cea internațională ale cărei rezultate din ultimii ani au plasat județul Sibiu pe harta turismului cultural european, este pe deplin justificat. Sectorul cultural generează creștere economică și dezvoltare, pe lângă educație și act social. Motiv pentru care am susținut și vom susține acele proiecte care aduc plus valoare comunității din județul Sibiu și nu numai. Certificarea competențelor meșterilor este cel mai important obiectiv al acestui proiect pe termen lung. Viitorul meșteșugurilor depinde de acest aspect”, a spus Cîmpean.
„Există dezvoltare prin cultură”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a luat de asemenea cuvânt și a amintit despre investițiile în cultura. „În această parte a minunatei piețe se află tezaurul nostru identitar, oameni care prin ceea ce au realizat o viață întreagă dau contur și frumusețe națiunii noastre și în același timp ancorează rădăcini solide în viitor. Anul 2023 a fost generos cu investițiile în județul Sibiu. Consiliul Județean Sibiu a investit foarte mult în județul Sibiu, de la școli, grădinițe, drumuri, până la transport școlar sau infrastructură rutieră și evident că domeniul cultural nu putea să lipsească pentru că în județul Sibiu există un nucleu instituțional care se încăpățânează să demonstreze că există dezvoltare prin cultură. Datorită acestui nucleu instituțional și de oameni cu viziune, toate instituțiile publice pe care le-am ocupat am urmărit dezvoltarea prin cultură și dezvoltarea sustenabilă pentru țara noastră. De aceea, odată ajunsă la Ministerul Culturii am avut șansa să încerc, cu o echipă de oameni profesioniști, să multiplic acest concept de dezvoltare de la nivelul comunității, la nivelul întregii țări și Sibiul este și va fi un exemplu pe care vreau să îl multiplic, dar ingredientele pe care le avem în Sibiu trebuie să se regăsească și în restul țării”, a spus Ministrul Culturii, Raluca Turcan.
De azi înainte, la Casa Artelor din Piața Mică mii de copii din județul Sibiu și din toată țara vor putea participa la ateliere de meșteșugărit în cadrul Casei Artelor unde vor putea descoperi arta tradițională românească, printr-un demers al Muzeului ASTRA din Sibiu de a asigura perpetuarea meșteșugurilor românești.
Renovarea Casei Artelor și transformarea monumentului istoric într-un hub cultural a reprezentat o investiție de peste 5 milioane de euro. Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) a fost finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim din Norvegia.