Sibienii cer primăriei să monteze defribilatoare automate în zonele aglomerate din municipiu
Sursa: unsplash.com

Sibienii cer municipalității să monteze mai multe defribilatoare automate în cele mai aglomerate zone din municipiul Sibiu. Aceștia au depus un proiect în acest sens în cadrul programului de bugetare participativă. 

Sibienii cer primăriei să monteze defribilatoare automate în zonele aglomerate din municipiu

În mai multe orașe din România au fost montate defribilatoare externe automate, care pot fi folosite de cetățeni pentru a salva viața persoanelor care suferă un stop cardiac în stradă. Mai mulți sibieni au depus în cadrul programului de bugetare participativă un proiect în acest sens, dorind ca și pe raza municipiului, în zonele publice aglomerate, să fie montate astfel de echipamente care salvează vieți. 

„Montarea unor defribilatoare automate în zonele publice aglomerate pentru a interveni în situații de urgență. Rolul acestor aparate este de a menține în viață, până la sosirea medicilor de la SMURD, victima unui stop cardiac. Oricine poate folosi în siguranță defibrilatorul automat pentru a salva viața persoanelor aflate în stop cardiac, deoarece aceste aparate sunt inteligente și oferă prin mesaje vocale instrucțiuni de utilizare a acestora. Practic acestea pot salva vieți, mai ales în contextul în care schimbările climatice sunt tot mai evidente și în Sibiu, iar riscul în zilele foarte calde de vară ca o persoana să facă stop cardiac sunt destul de ridicate. Acestea pot fi utile și pot salva vieți în cazul în care din orice motiv o persoană poate face un stop cardiac pe stradă. Medicii atrag atenția că, în lipsa manevrelor de resuscitare, după doar două minute de la instalarea stopului cardio-respirator, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% la fiecare minut. Defibrilatoare externe sunt montate în locuri publice în multe orașe din Occident, iar in ultimul timp au fost montate și în țară (ex: București, Timișoara, Cluj-Napoca)”, se arată în descrierea proiectului. 

Defribilatoarele ar putea fi montate în zone publice aglomerate, cum ar fi Piața Mare, Piața Mică, strada Nicolae Bălcescu, Bulevardul Mihai Viteazu sau zona Stadionului Municipal. 

Inițiatorii proiectului spun că pentru montarea celor 10 defribilatoare va fi nevoie de aproximativ 30.000 de euro. „Costul unui defribilator este de aproximativ 1.500 de euro, iar dacă acestea ar fi montate extern, probabil costurile se ridică la aproximativ 3.000 de euro/defribilator (cu cutie specială pentru a și anunța în caz de urgență dispeceratul 112 și supravegherea zonei video pentru a identifica persoana care a deschis cutia pentru ridicarea defribilatorului). Pentru 10 astfel de defribilatoare, costurile s-ar ridica la aproximativ 30.000 de euro”, se arată în descrierea proiectului. 

Primăria municipiului Sibiu a reluat anul acesta programul de bugetare participativă, prin intermediul căruia sibienii pot depune proiecte benefice pentru comunitate. Peste 20 de proiecte au fost depuse până în acest moment, data limită de înscriere a inițiativelor fiind 10 iunie. 

Ultima oră