medicament pentru creșterea dinților testat in japonia

În mod firesc, dinții oamenilor au două cicluri de creștere. Un nou medicament ar putea face, însă, posibilă dezvoltarea dentiției pentru a treia oară. Oamenii de știință japonezi fac pași remarcabili în dezvoltarea acestui medicament inovator, care ar putea trata, inclusiv, o boala congenitală caracterizată de lipsa completă a dinților, potrivit Mediafax.

medicament pentru creșterea dinților testat in japonia

Dr. Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la Institutul de Cercetare Medicală Kitano Hospital, lucrează la acest medicament încă de pe vremea când era un proaspăt absolvent de facultate, adică de la începutul anilor ’90. Echipa lui de cercetători a reușit, în prezent, să stimuleze cu succes creșterea dinților de „a treia generație” prin dezvoltarea unui medicament cu anticorpi neutralizanți, care blochează acțiunea genei USAG-1. Astfel , echipa lui Takahashi a stimulat, deja, creșterea dinților la șoareci și dihori.

După rezultatele uimitoare obținute pe animale, Toregem Biopharma caută deja voluntari care să participe la prima fază a studiului clinic. Testele vor începe în luna septembrie a acestui an și vor continua până în luna august a anului 2025. Primii 30 de voluntari cărora medicamentul le va fi administrat intravenos au vârste cuprinse între 30 și 64 de ani. și sunt adulți sănătoși din punct de vedere clinic. Dacă nu vor fi înregistrate efecte adverse, faza a doua a studiului îi va viza pe copiii cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani, cărora nu le-au crescut, încă, toți dinții.

Descoperirea este o premieră mondială în lumea medicală, iar ppecialiștii japonezi speră ca, până în anul 2030, tratamentul să fie la îndemâna tuturor stomatologilor.

Medicamentul care ar putea face ca dinții să crească pentru a treia oară ar putea fi o soluție pentru toate acele persoane care și-au pierdut dantura fie din cauza cariilor severe, fie din cauza bolilor genetice. Pacienții diagnosticați cu anodonție nu au dinți naturali, pentru că nu i-au dezvoltat niciodată, fiind influențați de acțiunea de factorilor genetici.

Afecțiunea împiedică abilitățile de bază precum mestecatul, înghițirea și vorbirea de la o vârstă fragedă, ceea ce poate avea un impact negativ asupra dezvoltării unui individ. Tratamentele obișnuite includ proteze și implanturi dentare, însă noile experimente au arătat că, în ciuda bolii, dinții stimulați ar putea crește la fel de bine precum cei dezvoltați în condiții normale.

Ultima oră