Matei-Ioan Hămbășan și Andra-Maria Uleșan din clasa a XI-a A de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” vor reprezenta România la Olimpiada Internațională de Creativitate Științifică din Polonia. Aceștia au obținut victoria în etapa națională desfășurată la Suceava, prezentând un joc educativ destinat învățării limbilor străine, mai interesant decât celebra aplicație Duolingo.
Olimpiada Națională de Creativitate Științifică, desfășurată la Suceava între 29 mai și 2 iunie 2024, a reunit echipe de elevi din întreaga țară, care au prezentat proiecte inovatoare în următoarele secțiuni tematice: științe fundamentale, științe aplicate și tehnologia informației. Participarea elevilor a fost organizată pe două categorii de vârstă: juniori și seniori. Următoarea etapă se va desfășura în septembrie în Polonia.
„La Suceava a fost faza națională. Este o olimpiadă mai nouă. Ideea este de a crea proiecte care să îmbine mai multe discipline, mai multe domenii. Cei doi elevi au primit Premiul I și Medalie de Aur la secțiunea Tehnologia Informației, Seniori. Au avut un proiect transdisciplinar, au inclus limba și literatura română, limbi străine și informatica. Au participat la secțiunea de tehnologia informației. Proiectul lor a fost unul informatic, combinat cu limba română și limbi străine. Au făcut o aplicație sub forma unui joc interactiv în care cel care juca putea să își aleagă limba în care dorește să joace și jocul avea mai multe niveluri. Sub forma unui „Escape room”, în fiecare nivel erau exerciții de limbă. În funcție de limba pe care și-o alegea, jucătorul avea de răspuns fie la niște întrebări, fie avea de căutat niște obiecte”, a spus Delilah Florea, profesorul coordonator al elevilor.
The Search for the Time Travelling Dog, o aplicație ce depășește DuoLingo
Matei-Ioan Hămbășan și Andra-Maria Uleșan, coordonați de Delilah Florea, directorul adjunct al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal”, au participat în cadrul competiției cu o aplicație sub forma unui joc interactiv ce a împletit mai multe specializări: limba și literatura română, limbile franceză, engleză și germană și informatica. Jocul educativ, numit „The Search for the Time Travelling Dog”, își propune să faciliteze învățarea limbilor străine într-un mod captivant și accesibil.
Unul dintre obiective a fost integrarea unei povești captivante și distrative pentru a menține interesul și motivația jucătorilor în parcursul lor de învățare. Povestea urmărește aventura unui băiat în căutarea câinelui său de companie, dispărut misterios printr-un portal dintr-o casă abandonată. Interacțiunea utilizatorilor cu diverse obiecte ale căror nume sunt prezentate în limba străină aleasă la începutul jocului. Jocul este potrivit pentru toate categoriile de vârstă.
„Dezvoltarea proiectului a început la ora de opțional. Elevii au participat la un opțional de Java Fundamentals și acolo au început să elaboreze proiectul și cu pași mărunți a devenit o aplicație destul de complexă”, a mai spus coordonatoarea echipei.
Proiectul a fost inspirat de jocuri RPG precum Undertale și de aplicația pentru învățarea limbilor străine, Duolingo. Acesta se remarcă prin îmbinarea elementelor unui joc de rol cu cele ale unei aplicații educative, oferind astfel o experiență unică și captivantă.
„Totul a început când ne-am înscris la un opțional la școală pentru a învăța Java, un limbaj de programare. Acolo am avut de făcut un proiect pe echipe și ne-am pus noi doi într-o echipă. Ne-am gândit ce proiect să facem. Fix atunci învățam amândoi de pe Duolingo. Eu învățam italiană și Matei franceză. Am realizat că Duolingo e cam repetitiv, sunt aceleași exerciții, arată la fel și te plictisești destul de repede. Ne-am întrebat de ce să nu integrăm cumva elementul ăsta în proiectul nostru și să facem un joc”, au spus elevii.
Jocul ar putea fi utilizat cu succes și în școli
Cei doi elevi inventivi au format o echipă de succes: Andra s-a ocupat de design, iar Matei a realizat programarea aplicației. Feedback-ul colegilor și al profesorilor a fost unul pozitiv, motiv pentru care cei doi intenționează să facă jocul accesibil publicului larg.
„Andra s-a ocupat de designul grafic și eu în totalitate de partea de programare. Am început în ianuarie că aveam deadline-ul inițial prin februarie, am făcut inițial o pauză și după am aflat că sunt tot felul de concursuri, și ne-am propus să muncim și să-l dezvoltăm. Acum aplicația funcționează, le-am oferit și doamnelor profesoare să se joace. L-am prezentat și în fața clasei, i-am lăsat și pe colegi să se joace pentru că erau foarte interesați și le-a plăcut foarte mult. Ne propunem să-l facem și public. Îl putem exporta ca să fie un anumit tip de fișier care poate fi implementat pe un site web. Va fi interesant să încercăm să-l implementăm, să-i facem un site frumos cu conturi pentru fiecare utilizator. Ar putea să-l folosească și profesorii în școli pentru a vedea cât progresează elevii. Sperăm să reușim. Acum aplicația are engleză, germană și franceză, iar instrucțiunile de bază sunt în română”, a mai spus Matei.
Pentru etapa care va avea loc în Polonia, cei doi inventatori intenționează să dezvolte aplicația în limba poloneză.
„Noi sperăm să fie bine. Mi-am propus să-l fac și în poloneză ca să dau bine la public. E prima dată când mergem la un concurs de amploare așa de mare și va fi interesant să vedem și alte proiecte”, au spus cei doi.
Andra și Matei vor să studieze la universități din străinătate
Elevii de la Brukenthal plănuiesc să urmeze cursurile universitare în străinătate, unde fie au identificat specializările ideale, fie au descoperit similitudini ce le amintesc de orașul natal.
„Eu vreau să studiez arte în Viena, respectiv fine arts pentru că aș putea studia toat ariile, și pictură grafică, sculptură, animație. Apoi poate un master pe animație și game design”, zice Andra.
„Eu aș vrea să merg pe computer science, în Luxembourg pentru că am mai fost acolo și am văzut că e un fel de Sibiu mai mare. Chiar seamănă foarte bine cu Sibiul și atunci am și o atmosferă familiară cât de cât dar o să și văd o altă parte a vieții”, a mai spus Matei.