Piața Huet din Sibiu a devenit din luna mai, gazda unui maraton creativ inedit, care îmbină arta cu empatia. Evenimentul, intitulat „Artă și empatie. Expoziție a cazurilor sociale și răspunsul comunității”, coordonat de Iris Ordean, directoarea artistică a Maratonului Internațional Sibiu (MIS), aduce în prim-plan 51 de proiecte propuse de comunitatea sibiană și interpretate artistic de grupul RaColaj.
Artiștii RaColaj au transformat cauzele sociale în metafore vizuale, folosind tehnica colajului analog. Fiecare lucrare reprezintă o poveste aparte, conturată cu grijă pentru a transmite mesajul empatiei și al schimbării sociale. „Pentru noi, membrii RACOLAJ, provocarea de a traduce cauzele sociale în metafore vizuale, prin tehnica proprie a colajului analog, a fost o experiență unică, emoționantă și motivantă. Am furat startul în atelierul nostru pentru că am trăit un real maraton creativ, de imagini scoase din context și reansamblate strategic, având astfel oportunitatea de a contribui la proiectele locale, altfel decât de obicei – prin aport artistic, cu fiecare cm pătrat lipit. Cauzele înscrise în maraton formează, la rândul lor, un colaj social înduioșător și optimist. Am simțit din nou puterea grupului și sentimentul de apartenență la comunitate!”, au transmis artiștii RaColaj.
RaColaj, format în 2019 în jurul atelierelor colective de lucru intuitiv, își desfășoară activitatea prin experimente vizuale sub formă de ghicitori sau poezii vizuale, folosind asocieri libere și spontane ale elementelor preexistente. Membrii acestui colectiv artistic care participă la Maratonul Internațional Sibiu sunt: Aura Badiu, Claudia Ramba, Iulia Ursa, Aron Balteșiu, Cristina Geană, Maximilian Stefănescu, Elena Donea, Catrinel Dragomir, Gabriela Enache, Magda Ienci și Florentin Logigan.
Expoziția și-a propus să fie mai mult decât o simplă expunere de artă. Este o invitație de a descoperi poveștile din spatele colajelor și de a se conecta cu cauzele sociale prezentate. „Hai să descoperi empatia prin artă!” este chemarea organizatorilor, în speranța că vizitatorii vor fi inspirați de spiritul comunitar care a dat naștere acestor lucrări.
Proiectul „Artă și empatie. Expoziție a cazurilor sociale și răspunsul comunității” este realizat de Fundația Comunitară Sibiu, în colaborare cu MultiversX și Kulturzentrum, și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității. Expoziția va mai putea fi vizitată până în 15 iunie.
Treci prin în Piața Huet până pe 15 iunie și lasă-te purtat de magia colajelor, descoperind cum arta poate deveni un vehicul al empatiei și al schimbării sociale.