În urma alegerilor din iunie, foștii europarlamentari români care nu au fost realeși vor primi o indemnizație de tranziție de până la 8.000 de euro lunar din partea Bruxelles-ului.
Această sumă echivalează cu salariul pe care l-au avut în timpul mandatului lor în Parlamentul European și poate fi acordată pe o perioadă cuprinsă între 5 și 24 de luni, în funcție de durata mandatului.
De exemplu, cei care au deținut un singur mandat vor primi această indemnizație timp de cinci luni, totalizând 40.000 de euro. Cei care au avut două mandate vor beneficia de aproximativ 80.000 de euro în total. Totuși, acest drept nu se aplică în cazul în care foștii eurodeputați sunt investiți în alte mandate parlamentare sau funcții publice, scrie Antena3.
Pe lângă indemnizația de tranziție, europarlamentarii au dreptul la o pensie specială. După un mandat de cinci ani în Parlamentul European, aceștia pot primi o pensie lunară de 1.700 de euro. Cu cât au activat mai mult timp în PE, cu atât valoarea pensiei este mai mare. Pensii speciale uriașe pentru europarlamentari sunt finanțate din bugetul Uniunii Europene, adică din contribuțiile statelor membre.
În cazul comisarilor europeni, beneficiile sunt și mai mari: aceștia pot câștiga aproape 250.000 de euro pe an în timpul mandatului. După încheierea mandatului, ei pot primi între 40% și 65% din salariul lunar de la Comisia Europeană pe o perioadă care poate ajunge până la doi ani, în funcție de durata serviciului lor în cadrul forului european. De exemplu, un fost comisar care nu mai ocupă un mandat poate să beneficieze de o indemnizație de tranziție de până la 13.000 de euro lunar.